Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Дъщерята на Чарли Чаплин е специален гост на София Филм Фест 2020

Шоу

Дъщерята на Чарли Чаплин е специален гост на София Филм Фест 2020

Официалното откриване е на 12 март в зала 1 на НДК

Джералдин Чаплин, дъщеря на големия Чарли Чаплин, идва в София за тазгодишния София Филм Фест, където ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството. На 20 март в зала 1 на НДК актрисата ще представи копродукцията с българско участие „Босият императорв рамките на фестивала.

Джералдин Чаплин, дъщерята на Чарли Чаплин / снимка: уикипедияДжералдин Чаплин, дъщерята на Чарли Чаплин / снимка: уикипедия

“Босият император” е копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България. В този филм тя, подобно на легендарния си баща Чарли Чаплин, изпълнява две противоположни роли.

Официално откриване на СФФ 2020 с премиерата на българския филм на режисьора Александър Косев - „Петя на моята Петя”Официално откриване на СФФ 2020 с премиерата на българския филм на режисьора Александър Косев - „Петя на моята Петя”

Повече от 150 игрални и документални филми и 20 късометражни заглавия ще бъдат представени на тазгодишното 24-то издание на София филм фест, като акцентът му ще бъде българското кино. Официалното му откриване ще се състои на 12 март в зала 1 на НДК с премиерата на българския филм на режисьора Александър Косев - „Петя на моята Петя”. Носещ заглавието на един от разказите на младата поетеса Петя Дубарова, в който тя спори с вътрешното си Аз, филмът повдига завесата на миналото, за да докосне съвременните млади хора до образа на Петя Дубарова и нейния талант.

Режисьор на филма е Александър Косев, а историята в лентата е изградена върху паралелно развиващите се истории на две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова, родена през 60-те години в Бургас и съвременната Петя Монова в днешния Бургас. Едната е дръзка и модерна, а другата – мъдра и митична. Това е първият български игрален филм за Петя Дубарова, като той е субсидиран от Националния филмов център на нискобюджетна сесия и е заснет за по-малко от месец, изцяло в Бургас.

"Orient Sexpress" на Анри Кулев

На церемонията по откриване на кинофорума Наградата на София ще бъде връчена и на художникът, аниматор и режисьор Анри Кулев, който миналата година отбеляза своя 70-годишен юбилей и издаде книга с близо 300 еротични илюстрации, озаглавена „Ориент Sexpress“. На неговото творчество ще бъде посветен и специален ден от програмата на СФФ. На 13-и март в Дома на киното ще бъдат представени откъси от някои от най-важните филми на режисьора, след което в традиционната рубрика „София град на киното: интервю с автограф“, ще има публичен разговор с него, следван от откриване на изложба с избрани страници от оригиналния сториборд на най-новия му филм „Имало една война“, прожекция на който ще има през същия ден от 16 часа.

Филмът Филмът "Имало една война" на Анри Кулев

Специален акцент в 24-тото издание на фестивала ще бъде филмът и „Сладък живот“ на великия Федерико Фелини, чиято 100-годишнина от рождението и 60 години от премиерата на филма отбелязваме през същата година.

"Сладък живот" на Федерико Фелини / снимка: уикипедия

Премиера на фестивала ще има и дигитално възстановената трета серия на легендарната творба „Мера според мера“ на режисьора Георги Дюлгеров, който по време на кинофорума ще представи и своята книга „Биография на моите филми“.

"Мера според мера" (1981)

“Почти ще стигнем абсолютния рекорд в новата история на българското кино. Българските филми ще бъдат над 20, което е невероятно, не съм си представял, че може да се случи такова нещо. 8 от тях ще имат премиера. Някои ще имат световна премиера и това е филмът, с който откриваме - „Петя на моята Петя” на Александър Косев”, коментира още Стефан Китанов, цитиран от БНР.

Сред другите важни фокуси в програмата ще бъдат и филмите, отличени на големите световни фестивали, сред които са „Паразит” на Понг Джун Хо, „Предателят” на Марко Белокио, „Мартин Идън“ на Пиетро, „За безкрайността“ на Рой Андершон, „Тяло Христово“ на Ян Комаса и „Върлината“ на Кантемир Балагов.

Официалното откриване на 24-тия София Филм Фест е на 12 март в зала 1 на НДК, където се очакват над 300 гости, а церемонията по награждаването ще се състои на 20 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема