Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фалшива новина: Пиенето на вряла вода не пази от коронавирус

Общество

Фалшива новина: Пиенето на вряла вода не пази от коронавирус

Снимка:

Инфекцията протича съвсем леко в 80% от случаите, тежките са при възрастни хора, страдащи от други заболявания

Фалшива новина, свързана с коронавируса, достигна и до българските фейсбук групи. В чужбина от около седмица обикаля информация, че пиенето на гореща вода може да предотврати заразяване.

Информацията, която се тиражира, представлява слаб превод със съмнителен правопис и още по-съмнителна достоверност.

*„Този път вирус не е устойчив на топлина и ще бъде убит при температура 26-27 градуса (според други източници достига до 60 С бел.ред.). Затова пийте повече гореща вода. Можете да кажете на приятелите и близките си да пият повече гореща вода, за да я предотвратят.

Отидете на слънце. Доскоро беше студено и пиенето на топла вода също е много удобно. Не е лекарство, но все пак е полезно за тялото. Пиенето на топла вода е ефективно за всички вируси. Опитайте се да не пиете ледена или много студена вода, моля не забравяйте това!“, гласи споделяното.

Учените обаче категорично отричат пиенето на топла или вряла вода да може да предотврати заразяване. Коронавирусът наистина загива при много висока температура, но не и такава, която може да се изтърпи от човешкото тяло.

Пиенето на твърде гореща вода може да се окаже вредно и носи риск от изгаряния. Още повече коронавирусът е повече респираторна инфекция, а водата попада в храносмилателната система, която не е засегната в случая.

Съветите за предпазване на СЗО препоръчват често миене на ръцете и избягването на контакт с видимо болни хора.

Въпреки истерията с коронавируса всъщност заболяването протича доста леко в 80% от случаите. Тежките случаи са на възрастни хора, които са страдали от тежки заболявания и преди да се заразят с китайския щам.

*Запазен е оригиналният правопис.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив