Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Абсолютно незаконно са изсечени дървета в Борисовата градина

Общество

Фандъкова: Абсолютно незаконно са изсечени дървета в Борисовата градина

Фандъкова: Абсолютно незаконно са изсечени дървета в Борисовата градина - Tribune.bg
Снимка:

Абсолютно незаконно, без позволение, бяха изсечени дървета в сърцето на Борисовата градина. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет (СОС). Нейното изслушване е във връзка с незаконната сеч до къпалнята „Мария Луиза“.  

То е по искане на председателят на СОС Георги Георгиев, който изиска и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, който е издал разрешението за премахване на дървета в парк „Борисова градина“, както и целият съвет на директорите на дружеството, собственик на имота - Акционерно дружество „Парк Мария Луиза“ АД, да се явят на днешното заседание, за да дадат обяснения за действията си по незаконната сеч до къпалнята „Мария Луиза“.  

Карлос Контрера: Няма как да приемем, че институциите не са могли да спрат изсичането на 20 дървета

Фандъкова коментира, че на 1 февруари сме осъмнали с десетки изсечени дървета на терена на къпалнята „Мария Луиза". Според нея това е „брутално незачитане на правилата и престъпление срещу всички нас, които обичаме и искаме да бъде запазена Борисова градина“.  

По думите ѝ миналата сряда собственикът на терена на къпалнята си е позволил да прочисти част от имота, без да се интересува от ред и правила. Затова и без колебания разпоредих налагането на най-голямата възможна глоба по Закона за устройство и застрояване на Столична община в размер от 100 000 лв. на собственика на дружеството „Парк Мария Луиза", обясни Фандъкова.  

Екипи на общинска полиция ще патрулират около къпалнята Мария Луиза заради изсечени дървета

Тя добави, че е получила сигнала за изсечени дървета на терена на къпалнята на 1 февруари сутринта от директора на общинското предприятие „Паркове и градини" Милена Васева. Нейните служители работят в съседство по почистване на терена, който присъединихме заедно с г-н Трайков (кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, бел. ред.) към парка, допълни Фандъкова и посочи, че веднага е разпоредила на директора на дирекция „Зелени системи" да отидат на място и да направят проверка, като е бил извикан и екологът на район „Средец", на чиято територията попада теренът.  

До ранния следобед те бяха съставили констативен протокол за заварените на място изсечени над 20 дървета в североизточната част на терена, каза Фандъкова и обясни, че по-късно на база на картотеката на дървета е установен и точния брой на дърветата – 28.  

Колегите от дирекция „Зелена система" установиха, че на 26 януари 2023 г. район „Средец" е издал разрешение за отсичане на 11 дървета на частния терен, отбеляза Фандъкова. Тя уточни, че става дума за подробно описани в експертната оценка към заповедта пет иглолистни дървета, за които екологът на района е констатирал, че са напълно изсъхнали и шест широколистни, израснали върху бетонови стълби и подпорни стени.

Проверката на дирекция „Зелена система" установи, че по издаденото разрешително от района не са премахвани дървета, а всички изсечени са без какъвто и да е разрешителен документ, каза още Фандъкова. На място те са дали указание на работниците да преустановят всякаква дейност по изсичане, обясни тя.  

Председателят на СОС иска обяснения от Трайчо Трайков за незаконната сеч в Борисовата градина

Фандъкова съобщи, че вечерта на 1 срещу 2 февруари Васева е отишла отново на място, заради съмнения, че сечта продължава, като на място през нощта е дошъл и представител на район „Средец". Заради съмнения, че нерегламентираната сеч може да продължи, изпратих екип на Общинска полиция да прави периодично обходи около терена през нощта и това продължи и в следващите дни, обясни Фандъкова.  

Сутринта на 2 февруари г-жа Васева ме информира, че на частния терен отново има машини и започнахме втора проверка в частта на терена към алея „Яворов", съобщи кметът. В нея по мое разпореждане се включи и директорът на дирекция „Общински строителен контрол" г-н Цветан Тодоров, каза Фандъкова и обясни, че неговите екипи са констатирали както отрязани дървета и клони, така и изкопни дейности, коловози от тежка техника и дейности по подравняване на терена, по думите ѝ, най-вероятно с цел да се покрият следите от отсечени дървета.  

Затова подадохме сигнал до СДВР и прокуратурата, които да предприемат мерки в тяхната компетентност, обясни Фандъкова. Тя посочи, че до края на деня е бил изготвен акта за административно нарушение и писмото, с което са информирали дружеството, че негов представител трябва да получи акта и налагане на санкцията.  

Без никакви колебания налагам най-тежката по закон санкция, защото в този случай става дума за умишлено погазване на правилата и то в терен, който попада в охранителната зона на частта от Борисова градина, която от 1988 г. е Резерват на градинско-парковото изкуство, заяви още кметът.

Фандъкова каза, че 100% лъжа са спекулациите, че незаконната сеч е заради издадената виза за проектиране от главния архитект на София. Кметът обясни, че издадената миналата година виза за проектиране на къпалнята „Мария Луиза" позволява единствено изготвянето на проект за основен ремонт и модернизация на къпалнята, с които не се засягат дървета и не допуска ново строителство. Визата съдържа четири задължителни допълнителни условия, без които проектирането не може да се приеме, добави Фандъкова и уточни - да се спазят изискванията на зоната - „Зона на градски паркове и градини", визата и инвестиционният проект да се съгласуват с Министерството на културата по реда на Закона за културното наследство, да се съгласува с Регионалната инспекция по околната среда и водите, както и с проектанта на Парк "Борисова градина".  

Фандъкова заяви, че като кмет няма да допусне строителство на хотел или нови сгради на терена на къпалнята. Това мое решение се споделя напълно и от главния архитект на София арх. Здравков, което ясно се вижда и от издадената виза, посочи тя.  

Фандъкова направи две предложения. Първо - ако и когато собствениците решат да внесат проект, след като изпълнят условията и указанията от Националния институт за недвижимо културно наследство. Този проект да бъде представен в комисиите на Столичния общински съвет. Второто предложение е за съставяне на работна група от общински съветници, която да разгледа цялата сделка от 2003 г., за да могат хората да знаят какво се е случило тогава, както и възможностите за действие, обясни Йорданка Фандъкова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати