Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Детската градина в „Манастирски ливади-изток“ трябва да бъде готова през септември

Общество

Фандъкова: Детската градина в „Манастирски ливади-изток“ трябва да бъде готова през септември

Фандъкова: Детската градина в Манастирски ливади-изток трябва да бъде готова през септември - Tribune.bg
Снимка:

„Колегите от образованието правят процедурите за оборудването, така че очакваме през септември детската градина да може да посреща деца“, Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на строежа.

„Работата трябва да бъде завършена изцяло до средата на месец август“, обясни тя.

По думите ѝ дотогава трябва да бъде завършена и улица „Флора“, която се изгражда едновременно с детската градина, за да има достъп.

„Манастирски ливади – изток“ е един от най-натоварените квартали на София. Детската градина е една от големите, които строим в момента, за осем групи, за близо 200 деца“, добави Фандъкова.

Кметът на Столична община посочи, че са предвидени шест градински и две яслени групи.

„Надявам се, че в края на август при класирането ще бъдат обявени тези свободни места, които са чакани изключително много от родителите в квартала“, обясни още тя.

Йорданка Фандъкова подчерта, че досега в района няма детска градина и родителите водят децата си в съседни квартали.

„Тук проектът е интересен, той е предвиден наистина и цветово, с детски площадки. Има и места за паркиране, така че да могат родителите да оставят децата си. Надявам се, че повечето ще идват пеша, защото и без това е натоварено движението“, коментира Фандъкова.

Тази детска градина е част от моята тригодишна програма, която трябва да приключи края на 2023 г. за строителства на детски градини и ясли, отбеляза Фандъкова.

Програмата е  единствената, която Столична община изпълнява, всички останали се изпълняват от районните кметове.

„11 детски градини по програмата вече са завършени, в момента се строят 23 обекта - 3 самостоятелни ясли и 20 детски градини, като 11 от тях трябва да приключат до края на годината“, каза кметът.

По думите ѝ междувременно се проектират и 13 нови обекта.

Тя изрази благодарност към всички районни кметове, които изпълняват програма в срок и работят съвестно.

„Очаквам вече втора година да бъде приключено проектирането на детската градина в „Красно село“. За съжаление нямаме комуникация с районния кмет. Изпратихме писма и се обаждахме, за да може ние да поемем строителството, но трябва да получим проекта“, съобщи кметът.

Тя припомни и за проблемите с кмета на „Лозенец“, но допълни, че вече има диалог.

„Само преди няколко дни говорихме и се разбрахме да работят за изкупуването на един терен, за да може и там по-скоро да започнем строителството“, посочи Фандъкова.

Според нея е много важна съвместната работа с всички районни кметове и от това зависи резултата и успеха на тази програма, която по думите ѝ се очаква от много родители.

Столичният кмет посочи, че на места има забавяне съгласно програмата.

Относно въпрос за отредената площ за детска градина в „Стрелбище“, Фандъкова каза, че районният кмет я е уверил, че няма да има проблем.

„Гарантирах му, че средства за строителството ще има и той има ангажимента да говори с хората, отбеляза кметът и подчерта, че терените се избират от районните кметове.

Тя посочи, че осигуряването на финансиране не е лесно, особено след като в актуализацията на бюджета не бяха заложени такива средства, въпреки че от „Демократична България“ публично са обявили, че това е тяхно предложение.

На въпрос, свързан с пуснатото за движение кръстовище в „Студентски град“, зам.-кметът на София Ангел Джоргов каза, че кръстовището е много добре реализирано, много по-бързо ще се преминава през него и ще бъде много по-безопасно.

„Колегите ще продължат да работят, но като габарит е готово и се минава безконфликтно“, посочи той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети