Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова и Анна Стойкова откриха изложба за българския жестов език

Общество

Фандъкова и Анна Стойкова откриха изложба за българския жестов език

Фандъкова и Анна Стойкова откриха изложба за българския жестов език - Tribune.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова и общинският съветник Анна Стойкова откриха днес изложбата "Българският жестов език - пълноценно общуване за всички!" в галерия "Алма Матер" на Софийския университет.

Инициативата е на общинския съветник Анна Стойкова и е свързана с приобщаването на хората с увреден слух към живота на София, а целта е темата да бъде представена пред студентите в столичните университети, съобщава БТА.

Изложбата се организира със съдействието на Столичната община и на Факултета по науки за образованието и изкуствата при Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изложба показва на студенти приобщаването на глухите хора в живота на нашия град

Заедно с организациите на хората с увреден слух направихме София - Столичната община, първата община в България, която започна да работи в изпълнение на Закона за българския жестов език и да се дават възможности на хората с увреден слух да се възползват по-адекватно от административните услуги, каза на откриването на изложбата столичният кмет Йорданка Фандъкова. Това стана възможно със специалните усилия и инициативата на Анна Стойкова, която прие като своя кауза тази задача, добави кметът на София.

Анна Стойкова ГЕРБ/СДС: Успяхме да приемем доклад в СОС за приобщаване на глухите деца

От 1 януари 2023 г. около десет души са се възползвали от възможностите за административни услуги чрез жестов език, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.   

Тя обясни, че изложбата, която днес се открива в Софийския университет, показва достъпността, която Столичната община осигурява за административно обслужване на хората с увреден слух, съобразно Закона за българския жестов език. Изложбата представя проекти, свързани с българския жестов език, осъществени от неправителствените организации, които подкрепят хората с увреден слух, каза кметът Фандъкова. Тя изрази увереност, че повече млади хора, студенти, ще се запознаят с изложбата в галерия "Алма матер" на Софийския университет.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на преподавателите от Софийския университет и на студентите, с които Столичната община си сътрудничи.

Анна Стойкова, ГЕРБ: Столична община е първата, предоставяща достъпност на глухите и сляпо-глухите хора

Изложбата "Българският жестов език - пълноценно общуване за всички!" бе осъществена от Столичната община, с подкрепата на организациите за и на хората с увреден слух, по случай Международната седмица, посветена на тях, през септември 2022 г. - пред Народния театър, каза на откриването на експозицията Анна Стойкова.   

Моя инициатива е и пилотният проект "Хей ръчички", който е насочен към детските градини на Столичната община. Вече 14 от тях се посещават от жестов преводач и по достъпен начин децата разбират, че има техни приятелчета, които не чуват и за тях единственият начин за комуникация е българският жестов език. Инициативата беше подкрепа от кмета Йорданка Фандъкова, от моите колеги, както бях подкрепа и за представянето на изложбата за българския жестов език пред студентите в софийските университети, каза Анна Стойкова. Тя е и председател на Консултативния съвет по прилагането на Закона за българския жестов език в Столичната община.

В представянето на изложбата участваха и преподаватели от Университетския център за подпомагане на студенти със специални образователни потребности към Факултета по науки за образованието и изкуствата при Софийския университет.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети