Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Мазутът не е алтернатива за „Топлофикация-София“

Общество

Фандъкова: Мазутът не е алтернатива за „Топлофикация-София“

Фандъкова: Мазутът не е алтернатива за Топлофикация-София - Tribune.bg
Снимка:

Спирането на топлоподаването в София ще е заради липса на газ, а не заради задължения на дружеството, каза кметът на Столичната община

Мазутът не е алтернатива за „Топлофикация-София“, защото е решение за кратко и замърсява въздуха. Ако се спре топлоподаването в София, то ще е заради липсата на газ, а не заради задълженията на дружеството към „Булгаргаз“. Това коментира пред БТВ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„Миналата седмица на няколко пъти представители на Булгаргаз и на КЕВР си позволиха да заплашат софиянци, че няма да има газ от 1 септември като изтъкнаха причина задълженията на Топлофикация към Булгаргаз. Да, „Топлофикация“ има задължения, но самия регулатор е признал, че тези задължения са равни точно на разликата между цените, на които Топлофикация купува газ на цените, на които продава топлоенергия, така нар. недовзет приход. И не това е проблемът“, обясни градоначалникът.

Тя коментира, че притеснена заради проблемът в несигурността на доставките.

„Най-лесно е, да премахнеш най-големият клиент, с 1/3 потребление, и да кажеш реших проблема. Това не е решение на проблема. Ние настояваме да имаме гаранция, че над милион жители на София няма да останат на студено през зимата“, заяви тя.

По думите ѝ ако няма уговорени количества газ алтернативи почти няма.

„Коментира се темата мазут, но това не е алтернатива. Това е решение за кратко, в много кризисна ситуация, а и всички ние си представяме какъв въздух бихме дишали, ако „Топлофикация-София“ мине на мазут, а и аз не съм сигурна, че и мазут има достатъчно“, посочи Фандъкова.  

„Кризата при доставката на горива е сериозна, а и нямаме точна информация за съжаление. Никой не ни казва на какво можем да разчитаме, за да правим планове. Затова моят апел винаги е бил да се разговаря по тези въпроси на най-високо ниво, да се търсят решения, защото хората не бива да бъдат потърпевши“, допълни още кметът на София.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати