Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Стартираме работна група за оздравяване на „Топлофикация София“

Общество

Фандъкова: Стартираме работна група за оздравяване на „Топлофикация София“

Фандъкова: Стартираме работна група за оздравяване на Топлофикация София - Tribune.bg
Снимка:

„Получихме писмо от министъра на енергетиката за сформиране на съвместна работна група. В нея ще участват министерство на енергетиката, БЕХ, „Топлофикация София“ и Столична община. В много кратък срок трябва да се направи план за оздравяване на дружеството, който включва и изпълнението и на плана за модернизацията“, това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на проверка на строителните дейности на пътя за Клисурския манастир „Света Петка“.

Тя допълни, че в понеделник по нейно искане е проведена среща с министър-председателя Гълъб Донев. На нея са присъствали министърът на енергетиката, министърът на финансите и министърът на икономиката.

„Бях заедно с председателя на Столичен общински съвет, като темата беше да се обсъди и да се намери вариант за функционирането на „Топлофикация София“ в условията на драстично покачващи се цени на тока и газа“, обясни Фандъкова.

Тя коментира още, че е запознала министър-председателя Донев с актуалното състояние на „Топлофикация София“, както и с прогнозата на експертите, че при настоящите цени на газа до края на годината дружеството ще натрупа нови около 500 млн. лв. задължения.

„Знаете, че предишното правителство и парламентът не приеха компенсации за газ, това означава че бизнесите и топлофикациите функционират без никакви компенсации“, припомни Фандъкова.

Въпросите, които са били обсъдени са три: на първо място да се гарантира отоплителният сезон на софиянци, на втори място заедно да потърсят краткосрочно решение за ликвидността на дружеството и на трето място министрите са били запознати с плана за модернизация на „Топлофикация София“.

„Договорихме се да работим заедно за неговата реализация. Вчера получихме писмо от министъра на енергетиката за сформиране на съвместна работна група. В нея ще участват министерство на енергетиката, БЕХ, „Топлофикация София“ и Столична община. В много кратък срок да се направи план за оздравяване на дружеството, който включва и изпълнението и на плана за модернизацията“, каза Фандъкова.

Кметът на София заяви, че днес е свикан и председателски съвет в Столична община. Тя обясни, че е получила уверение за отоплителния сезон и изрази надежда, че всички политически сили ще излъчат представители в новосформираната работна група, която ще търси начин да подобри състоянието на „Топлофикация София“.


Последвайте ни в Google News

 

Автор

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети