Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Габриел: Нужни са активни контакти с Нидерландия и Австрия за Шенген

Общество

Габриел: Нужни са активни контакти с Нидерландия и Австрия за Шенген

Габриел: Нужни са активни контакти с Нидерландия и Австрия за Шенген - Tribune.bg

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел призовава за активизиране на парламентарните и междупартийните контакти с парламентите на държавите-членки с цел постигане на една от основните задачи пред управлението – приемането на България в Шенгенското пространство, предава БГНЕС.

„Присъединяването на България към Шенген е основен външнополитически приоритет на българското правителство. Работим с ясната цел, че Решението на Съвета за пълноправно членство на България (и Румъния) в Шенген следва да бъде прието до края на тази година. България е изпълнила всички нормативно установени критерии за членство в Шенген. Този факт е потвърждаван многократно в официални позиции на Европейската комисия и Европейския парламент, както и в изявления на редица европейски лидери”, добавя Габриел в отговор на депутатски въпрос относно действията, които външнополитическото ни ведомство предприема.

Тя уточнява, че според графика на Испанското председателство възможностите за обсъждане/приемане на Решение са в рамките на заседанията на Съвет “Правосъдие и вътрешни работи” на 19-20 октомври и 4-5 декември тази година.

Габриел отбелязва, че в периода юли-август 2023г. са били проведени интензивни контакти на различни нива за предоставяне на аргументи за вземане на срочно решение. „В рамките на срещите ми с председателят на ЕК, председателят на Европейския съвет, комисар Йохансон бе заявена продължаващата подкрепа от страна на ЕК и готовност за съдействие. По време на разговорите ми с министрите на държавите-членки на ЕС, включително с Франция, Швеция, Унгария, Словения, Хърватия, Португалия и Германия, същите потвърдиха своята готовност да подкрепят пълноправното членство на България в Шенген. В МВР се проведоха и срещи с посланика на Австрия в България, както и с посолството на Нидерландия в България“, уточнява вицепремиерът.

„Критиките на австрийската страна са насочени към функционирането и ефективността на шенгенската система. Австрийското правителство признава публично ангажираността на България в опазването на външната граница на ЕС и отчита пилотния проект за ускорени процедури за убежище с България на българо-турската граница като положителен пример за развитието на миграционната политика на ЕС“, обяснява тя.

По отношение на Нидерландия Габриел заявява, че там има усложнения, защото страната навлиза в предизборен период. Според нея не е сигурно дали нидерландското правителство, което е в оставка, ще има възможност да работи по темата Шенген.

На 8 септември нидерландското правителство е изпратило писмо до нидерландския парламент, в което отчита постигнатия значителен напредък в областта на върховенството на правото, важен за Хага елемент за вземане на решение за присъединяване на България към Шенгенското пространство. „Очакват да бъдат завършени и реформите свързани с привеждане на състава на ВСС в съответствие с европейските стандарти, подобряване функционирането на Инспектората към ВСС, както и завършване на реформата на Комисията за борба с корупцията”, посочва вицепремиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати