Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Гърция обмисля едностранно да анулира българските „зелени“ сертификати

Общество

Гърция обмисля едностранно да анулира българските „зелени“ сертификати

Гърция обмисля едностранно да анулира българските зелени сертификати - Tribune.bg
Снимка:

В Гърция от известно време се предлагат фалшиви български зелени ковид сертификати срещу 300 евро. За такава схема разказва репортаж на гръцката държавна телевизия ЕРТ. Според  думите на човек, който е вероятен посредник, в южната ни съседка може би са разпространени хиляди фалшиви здравни паспорти, отпечатани в България, съобщава Нова телевизия. 

Оперативният представител на престъпната група, с когото разговаря журналистката, потвърждава пред камерата на ЕРТ слуховете, че срещу 300 евро желаещите могат да придобият такъв сертификат от България, без да се ваксинират. В рамките на 15 минути обяснява каква е цялата схема и как се случва всичко.

В момента зелените сертификати от България се гледат под лупа. Коментира се вероятността южната ни съседка едностранно да анулира българските сертификати. Съдебната власт, в сътрудничество с министерствата на вътрешните работи и здравеопазването разглеждат всеки постъпил сигнал. Оплакванията са многобройни.

Към момента по случая няма посочена конкретика, не са ясни и имената на издавалите фалшивите зелени сертификати. Има само свидетелско показание на човека, казващ, че е един от хората, убеждавали гръцки граждани, че може да се издаде такъв сертификат. Той уреждал пътуването до България.

„Аз не издавам сертификати директно. Става дума за трафик от България. Отиваш там, дават ти сертификат, проверяваш името си и го подготвят. Виждаш дали всичко е наред, плащаш и си тръгваш. От мига, в който отиваш, за 15 минути си готов. Струва 300 евро. Аз знам за над 100 сертификата за три месеца. Каналът е български, просто тук имат хора, които ги познавам, аз ги изпращам в София. Мисля, че са хиляди издадените сертификати в България”, казва той.

Схемата не действа само в Северна Гърция, а се е разпрострял в цялата страна. Другото, което става ясно е, че българските сертификати се разпространяват и в цяла Европа, твърди мъжът.

Българската прокуратура, заедно с държавното обвинение в Гърция, са започнали издирвателни действия след изнесените твърдения в репортажа. На този фон от утре в Гърция започват да действат нови ковид мерки, а 8 000 полицаи ще следят за тяхното спазване.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати