Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Георги Георгиев: На крачка сме от създаването на първия в София център за хора с редки заболявания

Общество

Георги Георгиев: На крачка сме от създаването на първия в София център за хора с редки заболявания

Георги Георгиев: На крачка сме от създаването на първия в София център за хора с редки заболявания - Tribune.bg

„Една крачка по-близо сме до създаването на първия в София център за работа с хора с редки заболявания. Днес е Международния ден на хората с редки заболявания, които у нас са над 400 000.“ Това обяви зам.-председателят на СОС и общински съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.  

Той допълва, че комисиите в общинския съвет вече работят и има резултати. На заседанието на Постоянната комисия по икономика и общинска собственост вчера е получена подкрепа от съветниците от всички политически групи за доклада изготвен от от групата на ГЕРБ-СДС Екатерина Йорданова - Ekaterina Yordanova, д-р Антон Койчев и Прошко Прошков.  

„Преди няколко месеца бях на посещение в изграждащия се Център за подкрепа на семейства с редки диагнози, за който ви разказах. Видях се с много семейства и обсъдихме какво ни предстои за подкрепа на общността“, допълва Георгиев.

Бившият председател на СОС припомня, че в предишния мандат е предоставено общинско помещение за дейностите на фондацията в Дружба.

„През 2023 г. е започнала кампания за дарения за ремонтни дейности, като са реновирани помещенията, поставени са нова дограма и врати, както и нови подови настилки. Всички средства по ремонта до момента са събрани от дарения от физически и юридически лица. Преди месеци в предишния мандат отпуснахме средства за изграждане на рампа за достъп за хора с двигателни затруднения, тъй като до центъра се стига по стълбище. Редно е и общината да помогне за довършването на проекта и съм убеден, че и другите комисии ще ни подкрепят“, уточнява Георгиев.

Благодарение на доклада ще бъдат осигурени необходимите условия за осъществяване на дейностите на Българска Хънтингтън Асоциация – сдружение, което вече повече от 10 години работи в сферата на подпомагането на хората, засегнати от болестта на Хънтингтън и други редки болести, както и на техните семейства.

Според информация от „Българска Хънтингтън Асоциация“ в България с редки заболявания живеят над 400 000 души, като в 75% от случаите тези болести са генетични и водят до сериозни социално-икономически последствия, тежки увреждания и хроничност.

„За да бъде пълноценна грижата за хилядите наши съграждани с редки заболявания е необходима цялостна нова политика за създаване на център за работа с тях, финансиране на социално-здравни услуги, рехабилитация, психологическа и медицинска помощ. Затова продължаваме да работим с грижа на хората и да подкрепяме най-уязвимите групи.

Благодаря на общинските съветници от всички групи, без изключения, за оказаната подкрепа. Това очакват от нас хората“, казва още Георгиев. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати