Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Георги Панайотов: Данните от черната кутия на падналия МиГ-29 още не са свалени заради скъсан лентов кабел

Общество

Георги Панайотов: Данните от черната кутия на падналия МиГ-29 още не са свалени заради скъсан лентов кабел

Георги Панайотов: Данните от черната кутия на падналия МиГ-29 още не са свалени заради скъсан лентов кабел - Tribune.bg
Снимка:

Не е ясно какво е правил пилотът на падналия МиГ-29 в последните 13 секунди

Скъсан лентов кабел пречи да бъде свалена информацията от черната кутия. Не е ясно какво е правил майор Валентин Терзиев през последните 13 секунди преди падането на самолета МиГ-29 в Черно море. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов и добави: Майор Терзиев е истински български герой, защото, ако тази ситуация се беше случила в условия на война, той е щял да покоси противника.

„Възникна непредвиден технически проблем, скъсан е лентов кабел и предстои да бъде предоставен нов, не можем със собствени средства да се опитваме да го поправяме, тъй като това ще ни изправи пред риска да загубим данните от черната кутия“, каза служебният министър на отбраната.

Черната кутия на този МиГ-29 е произведена в Украйна и ще се търси лентов кабел от производителя.

„Опасяваме се и че има части от лентов кабел, които са разхерметизирани и са с възможни промени“, каза Панайотов пред БНТ. Министърът уточни, че МиГ-29 са изправни самолети и няма да бъдат приземявани.

„Стрелбата по мишена е между 4000-7000 метра. Най-вероятно бързо падащата мишена е принудила майор Терзиев да се спусне много бързо. За последен път той е бил засечен на 1200 метра“, каза министър Панайотов.

Той подчерта, че няма никаква мистерия около падналия боен самолет.

„Няма никаква мистерия с падналия в Черно море самолет МиГ-29. Министерството на отбраната не е разследващият орган, Прокуратурата трябва да каже имената. Няма да се допусне прикриване на когото и да било, в момента се установяват фактите“, заяви министърът на отбраната и добави, в момента се водят две паралелни разследвания – едното от Прокуратурата, който търси виновните за трагичния инцидент, а второто от Военна полиция, която установява фактите.

Законовият срок за излизане на информацията какво е станало със самолета е 30 дни, но този срок може да се удължи до два месеца по преценка на Прокуратурата.

Той заяви, че е посетил авиобаза „Граф Игнатиево“ и е разговарял с целия й състав. Те са поставили въпроси за функционирането на базата и самолетите. „Обещах им да направя всичко възможно, за да разполагат с модерна и сигурна техника, за да пазят българското небе“, заяви Панайотов.

 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети