Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Георгиев: Бездействието на кабинета Петков остави 680 млн. лв. задължения за газ на софиянци

Общество

Георгиев: Бездействието на кабинета Петков остави 680 млн. лв. задължения за газ на софиянци

Георгиев: Бездействието на кабинета Петков остави 680 млн. лв. задължения за газ на софиянци - Tribune.bg
Снимка:

„Най-важната задача беше да осигурим природен газ за София за целия отоплителен сезон, тъй като имахме договор единствено до края на годината. Свършената до момента работа дава възможност обещанията да се превърнат в нещо конкретно - договор за доставка на природен газ за цялата 2023 г.“ Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в ефира на „Денят ON AIR“. 

По думите му дълговете на „Топлофикация“ не са опростени.

„От една година алармираме, че бездействието на правителството на Кирил Петков води до щети за софиянци. За една година те се изразяват в 480 млн. лева  непокрита разлика в цената - в поскъпването на природния газ, която остава за сметка на софиянци“, поясни той, като допълни, че поскъпването на синьото гориво от януари 2021 г. до днес е 1000%.

„За част от тези 1000% държавата дължи компенсация в размер на 340 млн. лева. Вместо да ги плаща на „Топлофикация“, а тя на „Булгаргаз“ и БЕХ, всъщност се извършва прихващане по силата на едни тристранни договори.  Другите 340 млн. лева се дължат на „Топлофикация“, защото произвежда екологична електрическа енергия“, констатира Георгиев.

Според председателя на СОС задълженията на дружеството към момента са наполовина по-малко.

„40% по-високи сметки наложи КЕВР от 1 юли. Хората тепърва ще усетят новата цена със стартирането на отоплителния сезон. Вторият потърпевш е самото дружество, защото буфера остава там“, коментира още той.

Георгиев апелира КЕВР да не вдига цената на тока за пореден път от 1 януари, като посочи, че „г-н Иванов е много разумен мъж с опит“ и със сигурност ще намери друго решение.

„Начинът е международна водеща компания да инвестира в „Топлофикация“, за да може 30-годишните мощности  да бъдат заменени с когенерации“, посочи той в отговор на въпрос как би могло да бъде спасено дружеството.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати