Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хиляди бежанци без изход, до дни трябва да напуснат Слънчев бряг, но не знаят къде

Общество

Хиляди бежанци без изход, до дни трябва да напуснат Слънчев бряг, но не знаят къде

Хиляди бежанци без изход, до дни трябва да напуснат Слънчев бряг, но не знаят къде - Tribune.bg
Снимка:

Забавя се организацията по преместването на украинските бежанци, признаха от областната управа в Бургас. В Слънчев бряг са притеснени и хотелиерите, и семействата, избягали от войната. Местата в държавните бази по морето са недостатъчни и част от бежанците трябва да бъдат преместени във вътрешността на страната.

Предстоящото разселване плаши украинците в Слънчев бряг. Настанените по хотелите са предимно майки с малки деца и предстоящото преместване ще е нов стрес за децата.

„За съжаление не можем да се върнем у дома, въпреки че имаме голямо желание, защото е много опасно. Градчето ни не е голямо, но там се намират складове с боеприпаси. Преди 4 години ни евакуираха, децата това вече са го виждали“, разказа Людмила пред България он еър.

„В тетрадка записвам с удивителен знак тези, които няма къде да се върнат. Които са дошли с влак, спели са по гари. Те идват и нищо не искат, само покрив над главата си и нищо повече", сподели Наташа.

Дигитална платформа за проучване на нагласите на украинските граждани у нас трябваше да стартира днес.

„Анкетьори не са ни посетили. Не знам да са ходили и по други обекти. Нямаме конкретни данни - час, място, дата на извозване, кои ще извозим първо - тези, които са по-възрастни, бременни", обясни многото неизвестни хотелиерът Елена Андонова.

Хотелиерите и туроператорите предлагат, ако няма достатъчно места в държавните бази, украинските бежанци да останат в места за настаняване, които нямат резервации за сезона.

„Хотелите, в които са настанени тези хора, работят предимно с украински и беларуски пазар и всички техни заявки са анулирани", уточни туроператорът Тамара Анастасова.

Във видеообръщение към украинските бежанци вицепремиерът Калина Константинова заяви, че няма възможност програмата да бъде продължена.

„Единственият начин да продължите да пребивавате в хотела, в който сте, е ако хотелиерът реши да поеме разноските ви и ви предложи индивидуални оферти за подслон", уточни Калина Константинова.

Бежанците ще бъдат преместени в 21 държавни бази по Южното Черноморие с автобуси, а към вътрешността на страната - с влакове. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати