Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хлебопроизводители и млекопреработватели искат намаляване на ДДС

Общество

Хлебопроизводители и млекопреработватели искат намаляване на ДДС

Хлебопроизводители и млекопреработватели искат намаляване на ДДС - Tribune.bg
Снимка:

Ако ситуацията не се подобри са готови на протести

„Нормално е хранителните стоки в Германия да са по-евтини, тъй като там ДДС е 13,5% по-ниско, а енергийните разходи тук и там са изравнени, като разходите са по-евтини на единица продукция мляко в Германия“, коментира млекопреработвателят Димитър Зоров пред БТВ.

„В България производителите и преработвателите на млечни продукти са силно социално насочени, в чистия смисъл – „донори“, казва Зоров.

„Между България и Германия има различна производителност на труда. При нас говорим за изключително ниска производителност на труда. Нормата за печалба в бързооборотните стоки наближава 0%. Бизнесът в България се декапитализира в резултат на завишени енергийни разходи, завишени транспортни разходи, завишени разходи на суровините. В бизнеса не остава ресурс, който да обезпечи и да заплати достойно, в повечето случаи, човешкия труд", каза председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Според нея ниската производителност не се дължи на това, че хората са мързеливи, , но производства не отговарят на съвременните изисквания.

Зоров отбеляза, че е щастие ако бизнесът му излезне на нула, тъй като през декември е бил на загуба от 120 000 лв. Себестойността на продукцията му е скочила с 58%, а той е договорил с веригите повишение на цената на неговите продукти с 15%.

По думите му в неговия сектор са готови да излязат на протест заради ситуацията в момента.

И Зоров, и Кушева са категорични, че техните сектори имат нужда от спешна държавна помощ.

Единият вариант е именно през намаляване на ДДС за храните на 9%. ЕС даде право всяка държава суверенно да реши как да процедира с този данък, коментира Зоров.

Полша и Чехия са се възползвали от това, но не и България, допълни Кукушева.

Председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите заяви, че не може да коментира цените в търговските вериги, но „знаейки доставните цени, прави ни впечатление като потребители, че са високи“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати