Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Интерконекторът получи Акт 15 на територията на страната ни

Общество

Интерконекторът получи Акт 15 на територията на страната ни

Интерконекторът получи Акт 15 на територията на страната ни - Tribune.bg
Снимка:

Интерконекторът Гърция-България вече има Акт 15 за територията на България. Процедурите по въвеждане на газопровода в експлоатация напредват по график и той ще стартира търговска експлоатация на 1 октомври. Акт 15 удостоверява, че съоръжението е изпълнено и технически изправно, като строителят – гръцката компания „Авакс“ (AVAX), го предава като реализиран обект на възложителя – независимия газопреносен оператор „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB).

„Това е последната крачка, която имаме да направим към получаването на Акт 16 в България и съответното Разрешение за ползване. Предоставили сме на институциите всички необходими документи и очакваме до края на другата седмица административните процедури да приключат, така че да стартираме от 1-ви октомври по план“, заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас, цитирани от пресцентъра на „Ай Си Джи Би“ АД.

От компанията вече да изпрати запитвания за предварителни становища или необходими документи до 27 контролни органи, общински администрации, експлоатационни дружества и други и към днешна дата са получили положителни становища за въвеждане на IGB в експлоатация от всички запитани страни. С цел допълнително намаляване на административните срокове, цялата необходима документация е предварително подадена към ДНСК и вече е проверена.

„Очакваме свикване на комисия за Акт 16, изпълнили сме всички необходими стъпки“, посочват още от комапнията.

Паралелно с работата у нас се работи и в Гърция, където също се издават необходимите разрешителни. Очаква се документите и там да станат готови преди края на месеца. Вече са проведени и 72-часови проби, при които природен газ се транспортира при работно налягане в посока от Комотини към Стара Загора. Тази проба е преминала без технически спънки и „всичко е готово за експлоатация“, съобщиха двамата изпълнителни директори. 

С оглед навременното въвеждане в експлоатация на IGB за началото на отоплителния сезон, довършителните дейности по проекта са разделени на етапи, като днешното подписване на Акт 15 между ICGB, фирмата строител, строителния и авторския надзор бележи края на първия етап от дейностите. В него са заложени всички елементи, които са от приоритетно значение за стартиране на търговската експлоатация на газопровода. В отделен етап са обособени вторични дейности, които гръцкият строител AVAX следва да довърши по договор, без те да влияят пряко на експлоатацията на съоръжението – напр. полагане на асфалт, противоерозионни мерки, резервен оптичен кабел. Работата по тях продължава, като финалното им изпълнение ще бъде проверено и от възложителя, и от институциите, и ще бъде обект на отделен акт.

„IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на газовите доставки и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Проектът свързва България с Южния газов коридор и ще позволи осъществяването на сигурни доставки от разнообразни източници до редица страни в Югоизточна и Централна Европа, включително до Молдова и Украйна“, посочват от Министерството на енергетиката.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати