Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. История, екзотика и лукс – Бодрум и Мармарис: Какво да знаем преди почивката там?

Общество

История, екзотика и лукс – Бодрум и Мармарис: Какво да знаем преди почивката там?

Снимка:

Между лазурните плажове и живописните планини, ориенталската култура и европейския стил, лукса на 5-звездните хотели и мистиката на останките от античните градове... Там някъде се намират Бодрум и Мармарис – едни от най-привлекателните туристически дестинации на Егейска Турция.

Незабравима среща между Запада и Изтока, подходяща за любителите на плажния отдих, на красивата природа, спа туризма или на бурния нощен живот. Идеално място за свободно гмуркане надълбоко сред културни и исторически забележителности. Изборът не е малък, а предложението – изкусително. Но преди да побързате и вие да се потопите в този екзотично-модерен микс, Tribune.bg ви предлага някои основни неща, с които е добре да се запознаете преди предстоящото пътуване.

pixabaypixabay

Къде се намират и как да стигнем до там?

Бодрум и Мармарис са едни от най-оживените пристанищни градове на Егейското турско крайбрежие. И двата града са част от вилает Мугла, който, след Анталия, заема челните позиции в сферата на туризма. Тук са разположени 2 международни летища, които привличат хора от цял свят. Затова, освен да опитате от необикновения вкус на екзотично-модерното, ще имате и възможността се сблъскате с цветуща тълпа от най-различни националности. Не по-малко увлечени обаче остават и самите турци, за които тази част на Егейския район се е превърнала в любимо място за почивка.

pixabaypixabay

Бодрум е разположен на едноименния полуостров, който се състои от главния град и много околни крайбрежни курорти като Яликавак и Тургутреис . Градът се намира на северозападния бряг на залива Гьокова, точно срещу гръцкия остров Кос. Мармарис пък стои на около 108 км югоизточно от него, точно където водите на Егейско море се срещат с тези на Средиземно! Водата е кристално чиста, а планинските склонове са покрити с борови гори.

pixabaypixabay

Малко история

И в Бодрум, и в Мармарис отвсякъде блика история… Може дори да се каже, че Бодрум е родното място на историята, защото точно тук се ражда и Херодот – самият баща на историята! В града се намира и едно от Седемте чудеса на Древния свят. Става въпрос за Мавзолея в Халикарнас, който бил построен през 353 – 351 г. пр.н.е за владетелят на Кария, цар Мавзол. Всъщност широко използваната дума „мавзолей“ за особен вид гробница, в която живите почитат балсамираното тяло на погребания, произлиза именно от името на цар Мавзол.

А откъде идва името на града Бодрум? Когато през далечната 1402 г. Османската империя е разклатена след тежкото поражение в битката при Анкара, рицарите-хоспиталиери от Ордена Св. Йоан не пропускат да се възползват от случая. Те построяват здрава крепост на един от бреговете на залива и ѝ дават името „Св.Петър“. Интересно е, че за съграждането ѝ използвали камъните точно от Мавзолея, който за съжаление не успял да удържи на едно разрушително земетресение от XIII в. Впоследствие новата крепост се превърнала в един от най-важните военни центрове на рицарите, заедно с тези на островите Родос и Кос.

pixabaypixabay

120 години по-късно обаче тогавашният султан на османската империя, Сюлейман Великолепни отново си връща остров Родос, а с него завладява и Бодрум, и крепостта „Св. Петър“. Така името на крепостта - Petreum на латински, е преобразено от османците в Бодрум и се превръща в официалното название на града.

В края на XIX и началото на XX век крепостта е използвана за затвор. Тя става част и от българската история, като точно в този период в нея са заточвани редица българи – църковни и революционни дейци, сред които Христо Татарчев, Дамян Груев, Пере Тошев, Христо Матов, Йосиф Даскалов и други. Бодрумската крепост е и била част и от първоначалното заглавие на стихотворението на Пейо Яворов „Заточеници“ („Към Подрумкале“). По времето на Първата световна война бива частично разрушена и след това – изоставена, но през 60-те години се задейства реставрационна операция и днес хиляди туристи отново могат да се радват на съоръжението.

pixabaypixabay

Относно Мармарис все още не е напълно изяснено точното му появяване, но археологически данни показват, че към 6 век пр.н.е. селището е било познато под името Фискос, част от Кария. Все пак, според Херодот, първите крепостни стени са изградени още през 3000 г. пр.н.е. През 334 г. пр.н.е пък дворецът Мармарис, заедно с цяла Кария, са превзети от Александър Велики. Градът е бил част както от Римската, така и от Византийската империя. Започва да се назовава Мармарис по време на Периода на бейлиците, като името му произлиза от турската дума за мрамор mermer и от древногръцкото μάρμαρον (mármaron).

През XV век над града и близките острови Додеканези се водят ожесточени битки. Сюлейман Великолепни се намесва и тук, като през 1522 г. възстановява замъка Мармарис. Днес крепостта е преобразувана в музей и разполага със седем галерии, от които най-голямата се използва като изложбена зала.

Допреди 20 години и двата града са все още малки рибарски селища, но днес те са едни от най-важните и привлекателни курорти в Турция.

pixabaypixabay

Култура и религия

Както в Егейския район в частност, така и в Турция като цяло животът е богат на различни култури и традиции, някои много древни, други – по-скорошни, но всички те - неизменна част от красотата ѝ. Както видяхме, още в далечното минало, пък и до днес, земите на Турция са обитавани от хора от целия свят. Тук се срещат много религии, етноси и обичаи, които обаче заедно съставляват този така примамлив и интересен за чужденеца характер на Турция.

Турция е една от малкото страни в ислямския свят, където религиозните и държавните дела не се преплитат. Факт е, че 99 % от турците са мюсюлмани. Но много малко хора знаят, че самата Конституция не признава нито една религия за официална, нито пък изтъква такава. Конституционно Турция се определя като светска държава. Налице е секуларизацията, което означава, че държавата и религията са отделени.

Дори свещеният почивен ден, който в ислямския свят се смята за петъчния, тук е изместен на неделя. Доказателство за отделеността на религията от управленческите дела е и разпространената консумация на алкохол – най-вече в западната част на Турция и в големите градове.

pixabaypixabay

За разлика от повечето държави в ислямския свят, тук алкохолът не е нещо необичайно и забранено. Освен това съществува и абсолютна толерантност към останалите религии – днес в Турция има 236 църкви и 34 синагоги. Всичко това, заедно с наличието на независимостта между политическите и религиозни дела, има исторически причини. Както вече стана ясно по време на тогавашната Османска империя там се срещали много вероизповедания и оттогава това многообразие е запазено.

В някои части на Турция обаче налице е все още традиционният начин на живот и патриархалните разбирания. Като цяло в съвременна Турция има сравнително разделение между големите и малките градове и селца по отношение на социалните роли на мъжа и жената. Там има точно определени и обособени територии за жените и за мъжете. Пространството на жената е от затворен тип – в къщата, където тя грижи за домакинските и семейни работи. Мъжете са тези, които се занимават с търговия. Тяхното социално пространство са кафенетата – там жените нямат право на достъп. Освен това съществува строга йерархична подреденост при поколенията – по-възрастните винаги имат повече правомощия, защото разполагат с повече опит и знания.

pixabaypixabay

Има и неща, с които е добре да се запознаем, ако ще влизаме в джамия.

Преди да влезете в джамия, първо изключете телефоните си. Джамията е място, където човекът трябва да се откъсне от светското. Освен това е необходимо да събуете обувките си и да си махнете шапката и очилата (ако имате такива). Жените трябва да покрият главите си с шал или кърпа. Като цяло е препоръчително облеклото да е консервативно и с не много ярки цветове. Не се допускат непокрити глезени и рамена при жените или къси панталони при мъжете. В някои джамии има и отделни входове за мъже и жени. Уважавайте вярващите и внимавайте да не оскърбите чувствата им – понякога това може да се случи неволно.

Друго нещо, на което е добре да се обърне внимание, е объркването от страна на някои хора на турците с арабите. Турците са мюсюлмани, но не и араби. Освен това, турският език, въпреки че има много заемки от арабския, е от съвсем различно езиково семейство (тюркското) и значително се отличава от него. Днес в страната много малко хора говорят на арабски.

Турската кухня

pixabaypixabay

Когато сте в страната не забравяйте да опитате типичните турски ястия – истински празник за стомаха. Турската кухня се слави като една от най-добрите в света – най-вече заради разнообразието от рецепти и съставки, които я оформят като микс от арабска, средиземноморска и типично балканска кухня. Дори и храната се превръща в среща между най-различни влияния от Европа, Азия, Близкия изток и Африка.

Какво не трябва да изпускаме да посетим

Освен голям, изборът се оказва и труден… Къде да отидем първо? Тук на всяка крачка потъваш повече и повече в останките на древността, а омайните плажове не спират да те привикват. Но не бързайте – ще има време за всичко!

Плажове и подводно гмуркане

pixabaypixabay

В Егейския район се намират едни от най-добрите плажове в света, като освен онова, което вече е дадено от природата в лицето на тюркоазената вода, чистия пясък и крайбрежните скални образувания, към нас са отправени още предложения. Различни атракции и водни спортове са често срещани и туристите не пропускат да се възползват от тази възможност.

В самия град Бодрум плажовете са каменисти и чакълести, но само на няколко километра се намират прекрасните плажовете на залива Гюмбет, Торба и Ялъкавак. В Мармарис най-известните плажове са Ичмелар и Sedir Adasi (Островът на Клеопатра). Морето тук е затворено от всички страни от планината и напомня на едно голямо красиво и спокойно езеро – без вълнения и с кристални води. Синият, жълтият и зеленият цвят сякаш се сливат един с друг и хармонично се допълват в незабравим за окото пейзаж.

И в Бодрум, и в Мармарис можете да си наемете яхта или лодка от пристанищата, да се отдадете на уиндсърф, подводен риболов и разбира се – гмуркане! Подводното гмуркане е една от най-предпочитаните активности сред туристите тук, които искат да се докоснат до морското дъно и сами да разкрият красотите му.

pixabaypixabay

КРЕПОСТТА БОДРУМ И МУЗЕЯТ НА ПОДВОДНАТА АРХЕОЛОГИЯ

Както вече ви разказахме по-горе, тя е била построена от рицарите-темплиери още през 1402 г. Те я посветили на Св. Петър. Но освен нея тук се намира и Музеят на подводната археология, в който ще откриете множество древни находки, извадени от морското дъно. Налична е цяла колекция от стъклени предмети, която е една от четирите най-големи в света. В края на пристанището има и голяма колекция от древни амфори.

АНТИЧНИЯТ ТЕАТЪР В БОДРУМ

Намира се на хълм, близо до града, от който красотата на Бодрум се разкрива още по-пълно. Построен през 330 г. пр.н.е., днес той е една от най-запазените конструкции на древния град Халикарнат. Побира 13 000 души, като в момента често се използва за организиране за най-различни концерти и събития.

ГРОБНИЦАТА НА ЦАР МАВЗОЛ:

За нея също вече ви разказахме, но нека ви припомним. Това е едно от Седемте чудеса на древния свят – нещо, което не бива да се изпуска! Въпреки че днес от гробницата са оцелели само руини, само от представите за някогашните ѝ внушителните и размери и величие, ще ви побият тръпки. Все пак именно тази гробница е дала име и на всички други мавзолеи… В момента в Турция се разработват планове за възстановяване на оригиналния ѝ вид.

ПОРТАТА НА МИНДОС:

Построена през 4-ти век пр.н.е от самия цар Миндос, тя била част крепостните стени на древния Халикарнас и функционирала като един от двата му главни входа. Днес от някогашните 7 км е запазена само Портата.

ХРАМЪТ НА АРТЕМИДА В ЕФЕС:

Изненада! Тук се намира още едно от Седемте чудеса на древния свят – Храмът на Артемида в Ефес, който се разполага само на 20 км от Бодрум. Това бил е най-големият храм, построен през Античността. Ето какво пише Филон Византийски за него: „Виждал съм Висящите градини на Вавилон, статуята на Зевс Олимпийски, Родоския колос, Пирамидите и храмът на Мавзол, но когато видях Храмът в Ефес да се извисява в облаците, всички други неща избледняха“.

ТУРСКА БАНЯ В МАРМАРИС:

Усетете автентичността на Турция в пълния и блясък в истинска турска баня (хамам), която се намира зад джамията на пазара в Мармарис.

ЗАМЪКЪТ В МАРМАРИС:

Пленителният замък, от който се открива невероятна гледка, е възстановен от Сюлейман Великолепни през 1522 г. и днес функционира като музей.

ОСТРОВ ДЖЕНИТ:

Името му буквално се превежда като „Райският остров“ и то не случайно… Малкото островче всъщност се оказва полуостров, но до него може да стигнете само с туристически корабчета. Мястото е идеално за любителите на красивата природа, като на него има пещера, чийто единствен вход е откъм морето.

ОСТРОВ СЕДИР:

Туристическите корабчета, тръгващи от Мармарис минават и през остров Седир, който е известен и като Островът на Клеопатра. Неговият пламенно златист пясък не може да се открие никъде другаде по Средиземноморието. За него има и легенда: той бил поръчан от Египет от самия Марк Антоний за медения му месец с Клеопатра. Учени са доказали, че това действително е само легенда и въпреки това, магията на пясъка остава истинска и те кара да повярваш в тази красива приказка…

НОЩЕН ЖИВОТ:

Бодрум и Мармарис са известни и с неспирния си нощен живот. В Бодрум се намира най-голямата в света открита дискотека – „Халикарнас“! По крайбрежните улици е пълно с барове, ресторанти, огромни клубове с зашеметяващи шоупрограми, където партито няма начален или краен час. Може да намерите и много шоупрограми с белиденс танци и традиционни наргиле барове.

Но каквото и да кажем за Егейска Турция, ще е малко… Всичко това е една съвсем неуловима част от онова, което действително може да се види в Бодрум, Мармарис и околностите. Но вие и сами може да разберете това. Стягайте багажа и се пригответе за едно незабравимо пътешествие. Турция ви очаква!

pixabaypixabay

Важна информация:

ВАЛУТА: Официалната валута е турската лира, но цените в повечето случаи се изписват и в евро заради туристите. Навсякъде се приемат както евро, така и американски долари и все пак за препоръчване е да пазарувате в лири.

ЕЗИК: Освен език е турския, но в последните години все повече млади хора знаят и английски.

РАБОТНО ВРЕМЕ НА МАГАЗИНИТЕ И БАНКИТЕ: Банките в туристическите райони са отворени най-често от 13.30 до 17.00 часа. По време на туристическия сезон повечето магазини и заведения работят през целия ден и до полунощ.

СПЕШЕН ТЕЛЕФОН: 112

ТЕЛЕФОННИ КОДОВЕ:

Телефонен код на Турция: 0090

Код на областта: 0252

ТЕМПЕРАТУРИ ПРЕЗ ЛЯТОТО: Лятото в Егейска Турция е горещо и слънчево, а морската вода е топла от май до септември. Температурите през юни, юли и август на въздуха са мин. 20 градуса, макс. 35 градуса, а на водата достига до 26 градуса.  


Коментари (2)

Асен Приказно място
17.06.2019 17:57 / Отговор
Весела Много полезна информация, благодаря!
17.06.2019 21:33 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още