Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Източник на Tribune.bg: Фирма на Прокопиев може да е имала достъп до данните на НАП

Общество

Източник на Tribune.bg: Фирма на Прокопиев може да е имала достъп до данните на НАП

Източник на Tribune.bg: Фирма на Прокопиев може да е имала достъп до данните на НАП - Tribune.bg
Снимка:

Експерт в областта на информационните технологии разкри пред Tribune.bg ексклузивна версия за теча на информация от НАП. Нашият читател, пожелал анонимност, се е занимавал с обработка на лични данни. Източникът ни не вярва в твърдението, че хакери са проникнали дистанционно в сървърите. Той разкри сензационни практики и съществуването на цели звена, изпълняващи "специални поръчки" на разградския бос Иво Прокопиев и негови приближени.

„Това не е типична хакерска атака. По-вероятно е течът на информацията да е осъществен чрез човек, който е предоставил информацията на хард диск – предполагам, че се е добрал до базите някъде по системата. Има и кухи служители, които са напуснали отдавна, но от тяхно име е възможно да се получава вътрешен достъп до системите за справки“, заявява експертът.

Според него, който се е сблъсквал със счетоводство и подаване на отчети, знае, че на НАП са им били необходими години докато преминат към електронно подаване на документи. По оценка на информатора, така както изглеждат публикуваните данни, те са именно от старите бази.  По думите му, огромният масив информация трябва да е изтекъл при вътрешна обработка.

„Всяка една система се следи постоянно, най-малкото заради огромния поток от отчети от счетоводствата в страната, така че аномалията веднага би била забелязана. Ако е под прицел – това би генерирало огромен трафик. Подобно нещо най-малкото би се сторило подозрително на екипа, който поддържа системите“, категоричен е експертът.

Според източника ни в страната оперират и фирми, които неофициално се занимават точно с обработка на лични и търговски данни с цел бизнес разузнаване. Информацията се е добивала със законови и не съвсем законови методи.

Обработва се информация от разнообразен тип – изтекли лични данни, бази данни с контакти, информация на кандидати по кухи обяви за работа, данни от системи като Търговския регистър (до чиито архиви има частичен свободен достъп, а фирми могат да кандидатстват и за пълен достъп).

Източникът посочва конкретна фирма, върху която той има наблюдения – притежаваната от бизнесмена Иво Прокопиев и съдружника му Илия Кръстев (който съвсем официално е представян като част от партията на Христо Иванов „Да, България“, въпреки че не е ясно дали още участва в проекта) „АИИ ДЕЙТА ПРОЦЕСИНГ – А Дейта Про“. Компанията пряко се свързва с десни партии, които пък бяха първите, които скочиха след теча в НАП и обявиха „IT Чернобил“.

Наскоро компанията е получила достъп и до Търговския регистър. А има и друг достъп до информация през „студени информационни носители“.

Фирмата официално е компания за аутсорсинг, но по думите на информатора ни част от служителите ѝ изпълняват и специални поръчки на висшето ръководство в лицето на Иво Прокопиев и негови приближени.

Компанията работи по много европейски проекти, които печел, благодарение на работата на специално създаден отдел. Използвана е първична информация от агенти в министерства и европейски програми към тях, за да може да създаде компания, която да бъде предварително „настроена“, за да спечели етапа по документи.

Според източника на Tribune.bg са инвестирани големи суми в разработване и обработка на масиви от информация, обучаване на служители и препродажба на вече обработената информацията към външни клиенти в Централна Европа и САЩ. Те печелят стотици милиони от изтеклата и обработена информация.

Веднага след пробива в НАП хора, които са навътре в проблемите на държавната администрация заговориха, че освен цялостното разклащане на системата, зад публикуването на данните може да стои и задкулисна цел. По този начин престъпниците се стремят да се зароди съмнение в достоверността на данните на НАП. Възможно е да започнат да обжалват големи свои задължения към държавата и да искат отпадането им. Според запознати ще бъде наложена тезата, че щом Приходната агенция не може да гарантира целостта на информацията, не е сигурно, че данните за задължения на фирми са верни.

Как се родиха агнешките главички и разградската десница?


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (7)

Ивайло Бориславов Между другото, подочух от приятел, че е възможно да се проникне в базите през интернета на камерите за видеонаблюдение, които били свързани с нета . Бивол се хвалили тук-там. Не съм специалист, но ще ми е интересно да прочета повече по темата.
26.07.2019 15:53 / Отговор
Станимир Паднаха мастине на тязи рекитьорска раЗградска десница Да България
26.07.2019 16:01 / Отговор
г0ст Абсолютно вярно. Същите тези спретнаха КТБalive
26.07.2019 16:16 / Отговор
Иво Цветков Някой може ли да каже всъщност вечно мрънкащият Христо Иванов-Бойкикев какво работи ?
И какви са задълженията на Прокопиев към НАП?
Отдавна трябваше да са в затвора тези.
26.07.2019 16:20 / Отговор
Методи Засмърдя на дреболии с чесън. Цигането Костов що го пропускате. ОТдавна трябваше да е в затвора или обесен на мегдана с главата надолу. Той е най личния виновник за разграбването на България
26.07.2019 16:25 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати