Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НАП: Засегнатите от хакерската атака няма да сменят лични документи

Общество

НАП: Засегнатите от хакерската атака няма да сменят лични документи

Снимка:

189-те по-засегнати от теча на информация вече са уведомени по телефона

Няма поводи за паника след хакерската атака в НАП. Гражданите, които са направили справка и са получили съобщение за изтекли данни, не е нужно да сменят личните си документи. Това увери говорителят на НАП Росен Бъчваров, съобщи БГНЕС.

„Трябва да кажем, че няма нито една – нито пряка, нито непосредствена заплаха за имуществото на българските граждани или за евентуално задлъжняване. Няма причина за паника, няма причина за необмислени действия. Това е потвърдено от всички организации, които отговарят за стопанския оборот в страната“, уверява Бъчваров.

От около 18:00 часа вчера до момента са направени 500 000 справки към новосъздаденото приложение на НАП. От тях 75% се оказват са с неправомерно изтекли данни. От НАП съветват всички засегнати да променят паролите на имейлите и номера на персоналния идентификационен код, издаден от Агенцията.

Следващите седмици предстои НАП да свери от сървърите 80 млн. записа с разпространената информация в Интернет. За момента не се знае дали изтеклите данни не са манипулирани.

Заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова съобщи, че обявените като най-засегнати 189 души също няма нужда да сменят личните си документи. „При тях по особеното, заради което ги поставихме в рискова категория, че в публикуваните данни личната им информация е налична и изчерпателна. Към тези лица сме се обърнали персонално чрез обаждания да бъдат по-бдителни относно опитите за атаки през имейла или по телефона някой да им поиска допълнително данни и да се опита да злоупотреби“.  


Коментари (1)

Галина Николова Кой ще ми гарантира, че няма да има злоупотреба с личните ми данни?Вече бях потърпевша със стари лични данни и ходене по-мъките повече от 3 години, да доажа ,че съм изрядна? А сега? Хакнато е семейството ми. Кой ще ми гарантира, че няма да имаме последствия? Егити , държавата ,в която живеем! Искам писменни доказателства от държавата, която да гарантира, че няма да има последствия сега, а и за в бъдеще за семейството ми!И не само за мен .ГАРАНЦИЯ ЗА ВСИЧКИ ХАКНАТИ българи ,останали да живеят в Родината си! Искам гаранция и решение за нас! Избираме Ви , за да ни защитаване!
26.07.2019 15:56 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема