Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Извънредно отчитане заради скока в цените на тока

Общество

Извънредно отчитане заради скока в цените на тока

Снимка:

Заради поскъпването на тока, което влиза в сила от днес, трите енергодружества - ЧЕЗ, EVN и Енерго Про, започват извънредно отчитане на електромерите. Те ще трябва да засекат каква част от потреблението е по старите и каква част по новите цени.

Дружествата ще изчислят и те двете цени ще бъдат видни в следващата фактура. За да могат да осигурят бързото отчитане на електромерите някои от компаниите са ангажирали допълнително служители, които ще работят с удължено време.

Клиентите също могат да направят отчетат и сами. За целта трябва да запишат показанията на електромерите си и да подадат данните си от днес до 4 юли. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството.

Също от днес всички малки и микро фирми вече трябва да излязат окончателно на свободния пазар, тъй като изтече гратисният период, който им беше даден.

Към момента около 76 хиляди потребители на територията, обслужвана от ЧЕЗ, не са избрали своя нов търговец и те ще трябва да преминат към доставчик от последна инстанция. 41 хиляди компании клиенти на Енерго Про ще плащат повече, считано от днес. При EVN фирмите, които ще плащат по-висока цена за електроенергията от днес, са около 55 хиляди.

Освен по-скъп ток, от днес влиза в сила и по-висока цена за парното. За битовите клиенти на топлофикационните дружества с първичен енергиен носител природен газ регулаторът утвърди следните цени: за клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД - 98,48 лв./MWh, за „ЕВН Топлофикация“ ЕАД – 99,55 лв./MWh, за „Топлофикация Плевен“ ЕАД – 87,24 лв./MWh, за „Топлофикация Бургас” ЕАД – 85,91лв./MWh, за „Веолия Енерджи Варна” ЕАД - 98,29 лв./MWh, за „Топлофикация – Враца“ ЕАД - 96,01 лв./MWh, за „Топлофикация ВТ“ АД - 107,47 лв./MWh, за „Топлофикация-Разград“ ЕАД - 100,96 лв./MWh.

За топлофикационните дружества, използващи за енергиен носител въглища, определените цени на топлинната енергия за бита са : за „Топлофикация Русе“ ЕАД – 84,51 лв./MWh, за „Топлофикация - Перник“ АД - 84,32 лв./MWh, за „Топлофикация Сливен“ ЕАД - 78,18 лв./MWh , за „Топлофикация - Габрово“ ЕАД - 108,06 лв./MWh.

Както вече съобщихме, цените на електрическата енергия за регулирания пазар се увеличават средно с 4,40%, цените на топлинната енергия нарастват средно с 16,23%. От държавния регулатор обясняват поскъпване с по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии. По-рано днес КЕВР утвърди по-високата цена на природния газ от 1 юли в размер на 49,94 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още