Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кацаров: Мерки срещу КОВИД-19 ще има другата седмица, тревожи ни скоростта на заразата

Общество

Кацаров: Мерки срещу КОВИД-19 ще има другата седмица, тревожи ни скоростта на заразата

Кацаров: Мерки срещу КОВИД-19 ще има другата седмица, тревожи ни скоростта на заразата - Tribune.bg
Снимка:

„Противоепидемични мерки срещу КОВИД-19 вероятно ще има още другата седмица“, обяви пред БТВ служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Той коментира, че ситуацията със заболеваемостта в страната се следи изключително внимателно.

„Това, което ни тревожи не е мащаба, а скоростта, с която расте заразата“, коментира Кацаров.

Мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%.

„Според докладите на РЗИ-тата основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови“, коментира Кацаров.

„Ние следим ситуацията, като предвиждаме възможност за ваксинирани хора да посещават събития“, допълни той. Здравният министър добави, че искат при въвеждането на нови мерки паралелно да тръгнат и мерки за подпомагане на засегнатите браншове.

Той допълни, че ще се заложи също и на регионални мерки в зависимост от заболеваемостта.

„Ние сме осигурили необходимите лекарства и предпазни средства. Процедурите по подготовка на системата са в ход, но това което увеличава рисковете е лошото състояние на здравната ни система като цяло“, допълни Кацаров.

„Към този момент няма нужда от мерки спрямо учебните заведения. За тях ще се решава в седмицата преди началото на учебната година“, каза Кацаров. Той уточни, че детските градини ще работят до последно.

Стойчо Кацаров каза, че допълнителните 1000 лева за лекарите за август месец са под въпрос заради висящата актуализация на бюджета.

„Тази актуализация е необходима. Народното събрание трябва да ни позволи да извършим плащания. И тук не става въпрос само за парите на първа линия, а за лекарства, за лечение с антитела, за ремдесивир“, каза Кацаров.

„Имаме всичко необходимо за посрещане на тази вълна до края на август, може и до средата на септември. Всички мерки са взети, но трябва да бъдат финансирани“, каза още здравният министър.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати