Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кметът на Банско: От 8 години има опашки пред лифта, 1200 автомобила всеки ден са в планината

Общество

Кметът на Банско: От 8 години има опашки пред лифта, 1200 автомобила всеки ден са в планината

Кметът на Банско: От 8 години има опашки пред лифта, 1200 автомобила всеки ден са в планината - Tribune.bg
Снимка:

Ще развиваме ли зимния туризъм, пита Георги Икономов

От 7-8 години има опашки пред лифта в Банско. Всеки ден в планината се качват над 1200 автомобила. Как еколозите ще коментират този факт? Това попита кметът на Банско Георги Икономов в ефира на БНТ. Той коментира решението на Върховния административен съд от вчера, с което на практика се стопира възможността за нов лифт в курорта.

„Отлив на туристи не знам, но застой със сигурност ще има, както за Банско, така и за зимния туризъм, като цяло. Как ще се намери инвеститор, който да развива курортите - при тези проблеми, които се създават, при тези трудности. В същото време другите държави и техните зимни дестинации ще се развиват, модернизират, ще ни приберат туристите“, предупреди Икономов. Според него има опасност да останем „на опашката на ЕС, защото не използваме ресурса, който имаме“.

„Мащабно трябва да вземем решение – да имали зимен туризъм“, заяви той. Икономов обясни, че без нужната инфраструктура няма как да привлечем туристи. Целта на втория лифт е била не само да се избегне струпването на туристи на опашки пред лифта, а и задръстване в самата планина, защото всички слизат на едно място. При втори лифт, който да тръгва и спира на различно място, такова струпване не би имало. И най-важното да се намали този поток от автомобили.

"Разочаровани сме, не само аз, но и цялата общност. Освен разочаровани, ние сме и в огромно недоумение - как може да се игнорират действията, желанията и волята на цяла общност, която ние изразяваме повече от 10 години. Как може да се игнорира позицията на всички кметове от област Благоевград, защото преди една година всички кметове застанаха и казаха, че трябва да има ски зона“, обясни Икономов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати