Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кошлуков със сигнал до международни организации след обвиненията на Минеков към БНТ

Общество

Кошлуков със сигнал до международни организации след обвиненията на Минеков към БНТ

Кошлуков със сигнал до международни организации след обвиненията на Минеков към БНТ - Tribune.bg
Снимка:

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е изпратил сигнал до всички международни организации и институции, за обвиненията отправени от служебния културен министър Велислав Минеков, съобщават от държавната телевизия. 

Кошлуков определя действията на Минеков като политически и правителствен натиск, който има „смразяващ ефект“ за свободата на изразяване, редакционната независимост на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти.

В сигнала е отбелязано, че в серия от публични изявления, включително и официална кореспонденция с БНТ и СЕМ, министър Минеков тиражира множество неверни твърдения, иска обяснения за редакционната политика, обвини БНТ в нарушение на закона и поиска оставката на генералния директор включително на политически митинг, организиран пред сградата на БНТ.

Припомняме, че скандалът се разрази, след като Минеков поиска оставката на Кошлуков, защото БНТ са прекъснали програмата, за да излъчват пресконференция на ГЕРБ.

При спазването на законовото изискване за плурализъм екипът на предаването е преценил, че по темата за подслушванията гледната точка на другата страна – партия ГЕРБ, която не е представена в студиото, може да бъде отразена чрез включване на живо на част от пресконференцията. Отбелязан е и фактът, че другите две големи телевизии – BTV и NOVA, които са собственост на големи чужди компании, са действали по същия начин като обществената медия. Напомня се и, че решенията за съдържанието в предаванията са изцяло в свободата на редакционните екипи.

БНТ очаква адресираните институции и организации да вземат предвид това неблагоприятно развитие при формиране на оценка за състоянието на медийната свобода в България и да съдействат за защитата на свободата на изразяване и редакционната независимост на обществените медии в нашата страна.

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, както и до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от ЕС и на САЩ в София.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети