Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лятното меню на „Котилото“ – истинско гастрономическо пиршество от шедьоври на балканската кухня

Общество

Лятното меню на „Котилото“ – истинско гастрономическо пиршество от шедьоври на балканската кухня

„Очакваме клиентите да бъдат впечатлени и доволни от това, което им предлагаме“, споделя майстор-готвач Далибор Маринкович

Едно от най-любимите заведения в София – сръбският ресторант „Котилото“, вчера отпразнува своя десети рожден ден с пищно празненство, гарнирано с вкусна балканска кухня. Неговите собственици българинът Йонко Георгиев и сръбският майстор-готвач Далибор Маринкович-Даци година след година печелят клиенти и много приятели със своето гостоприемство, неизчерпаемо вдъхновение и качествената храна, която предлагат. На връх Еньовден те представиха своето ново лятно меню, което изобилства от истински шедьоври на гастрономическото изкуство. Йонко и Даци за пореден път са успели да пресъздадат автентичната балканска кухня, като са поставили върху всяко едно ястие неповторимия си творчески почерк. Както винаги традиционни специалитети от българската и сръбската кухня присъстват в богатото лятно меню, само че поднесени в нов и оригинален вариант. Шеф Маринкович не спира да изненадва със своето въобръжение и интересни идеи. Пред Tribune.bg той разказа за някои от основните акценти в новото лятно меню на „Котилото“.

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

„Както винаги и тази година предлагаме лятно меню. Имаме леки закачки за нашите клиенти. Всяка година по това време те знаят и идват да пробват новите предложения или някои стари, които сме променили, обогатили с нови вкусове и представили по различен начин. Едно от ястията, които присъстват в лятното меню, са късчета ущипци, които сервираме в топла питка. Това са ущипци, заляти с топъл каймак, леко пикантни, нещо специално от скарата, което всеки един табиетлия би пожелал. Тази година акцентираме на прясно набраните манатарки и сме създали няколко ястия от тях, а и сезонът им е сега. За предястие имаме ново предложение – запържени в масло манатарчици с пресен лук и яйце. Получава се доста добра комбинация. Другите любопитни специалитети са телешки език с манатарки и плескавица с манатарки и яйце. Доста добър вкус се получава и се харесват от хората“, споделя Даци.

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

Разбира се, гостите на заведението ще останат очаровани и от атрактивните свежи салати в лятното  меню. Една от тях е със зелени чушки, нарязани на жулиени в комбинация с овче сирене, чесън и копър.

Tribune.bgTribune.bg

„Направили сме и панирани чушки, нещо традиционно, домашно, което всеки от нас си приготвя вкъщи. Но това са неща, които се желаят и хората обичат да ги хапват винаги, особено по това време на годината“, категоричен е майстор-готвачът.

Tribune.bgTribune.bg

За почитателите на сладкото е и новото изкушение сред десертите - сутляш с натурален шоколад, филиран бадем и орехи. Истинско блаженство!

Култовият ресторант Котилото празнува 10-и рожден ден

„Също доста интересна рецепта на традиционен десерт, който ние сме обогатили“, казва Даци.

Веднъж прекрачили прага на „Котилото“, няма да поискате да си тръгнете, както заради вкусната храна, така и заради уютът, създаден от Йонко и Даци.

„Очакваме клиентите да бъдат впечатлени и доволни от това, което им предлагаме“, споделя още майстор-готвачът.

На въпрос кое е онова, което го вдъхновява за създаването на все по-вкусни и любопитни рецепти, които да грабват клиентите, Даци признава:

„Аз съм такъв човек. Искам да съм по-различен. Искам да покажа нещо друго. Може и да е добре познато, но представено по различен начин, променено. Обичам да експериментирам и най-вече клиентите да са доволни, да чуя хубава дума, за това, което съм приготвил. Не винаги можеш да угодиш на хората, това го разбираме. Не всичко може да се хареса на всеки. Но се стараем да изненадваме нашите гости и да бъдем все по-добри в това, което правим. Аз съм зодия Везни и може би е заложено в характера ми да работя върху себе си и да надграждам постигнатото“.

Йонко от своя страна добавя:

„Много е трудно да черпиш вдъхновение, когато постоянно си в ресторанта. Не знам как се случва, явно на Далибор му идва нещо свише, отгоре. На мен ми е странно как черпи вдъхновение той. Вероятно работата го зарежда и му дава стимул, отвътре му идва. Не може да се обясни. Правиш го така, че ти да се чувстваш добре. То е до човек. Ние сме кръчмари, ние сме банкетни хора, на нас душите са ни отворени. Когато измислиш нещо, което се харесва на другите, когато направиш хубав празникът на хората, тогава всичко е страхотно и се чувстваш удовлетворен! Както се казва, ако правиш това, което се харесва и изкарваш много пари от него, значи ти си много щастлив човек. Ние не изкарваме много пари. Ние работим много, просто, защото така сме свикнали, да се раздаваме и работата ни доставя удоволствие, още повече, когато хората са доволни“.

Tribune.bgTribune.bg

Даци и Йонко споделиха и за препятствията, пред които са се изправили по време на локдауна.

„Беше трудно, с намален състав работехме и все още се възстановяваме като цяло. Храна за вкъщи предоставяхме доста дълъг период, но този бранш е важен. Хората не могат да спрат да ядат. Имаше период, в който имахме малко работа, но хората се хранеха и ще продължават“, категоричен е майстор-готвач Далибор Маринкович.

„97-98% си запазихме персонала. Защото всичко е преходно. Това нещо ще мине, година-две, но ти не може да гледаш за година-две, ти трябва да гледаш много напред, пет-десет години напред, ако искаш да съществуваш въобще, ако искаш да се занимаваш с това нещо. Така че парите са нещо имагинерно. Всичко е отношение, много работа. Това е много труден бизнес“, сподели от своя страна Йонко.

„Най-важното е да сме живи и здрави! Всички преминаваме през един труден период като цяло – както нашият бранш, така и останалите.Така че здравето е най-важно за всички нас и се надявам да сме здрави, да се разбираме, да можем да работим, да впечатляваме хората и да направим едно „Котилото“, за което всички да говорят и да помнят, една запазена марка!“, заяви Даци на финала на разговора ни.

Представянето на новото лятно меню на култовия ресторант беше уважено от много гости, приятели, медии и популярни личности, сред които топ моделът Диана Иванчева. Всички бяха възхитени от вкусните изкушения и атмосферата, и единодушни, че за тези десет години „Котилото“ продължава да държи едно много високо ниво, да е един прекрасен оазис на балканските кулинарни традиции, където винаги си добре дошъл, идеално място за празник, среща с приятели или просто работен обяд.

Tribune.bgTribune.bg


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати