Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Майк Помпео: България може да бъде енергиен хъб с добив на шистов газ

Общество

Майк Помпео: България може да бъде енергиен хъб с добив на шистов газ

Майк Помпео: България може да бъде енергиен хъб с добив на шистов газ - Tribune.bg
Снимка:

Той посочи, че залежите у нас могат да са търсената алтернатива на руския газ

Виждам огромен потенциал България да се превърне в енергиен център, който да гарантира сигурността на Източна Европа. Това заяви в 70-тия държавен секретар на САЩ Майк Помпео, който е на визта в страната ни по покана на КРИБ.

Той посочи като механизъм за това производство на конвенционален и шистов газ. Според него залежите може да са търсената алтернатива на руския газ.

България може да изиграе и ключова роля при възстановяването на Украйна в бъдеще, след края на войната. А що се отнася до кризите, отключени покрай продължаващата руска инвазия там, Помпео насочи вниманието към възможностите, които те създават междувременно. Една от тях, по думите му, е шистовият газ.

„Аз съм сигурен, че България може да е енергиен хъб. Тя трябва да използва потенциала си да се превърне в енергиен център в Източна Европа“, каза Майк Помпео. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ, допълни Помпео в отговор на въпрос по повод необходимостта България да се еманципира от Русия.

„Фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви“, призова Помпео.

„Фракингът е добро решение за България, защото като добиване на газ е изключително безопасен метод, посочи той. Според него рискът може да бъде идентифициран. САЩ ще помогнат на България, добави бившият американски държавен секретар. Ще дойдат най-добрите американски компании, за да помогнат и научат страната ни да разработва тези ресурси“, увери той.

Майк Помпео припомни, че когато добиването на шистовия газ се е развивало в САЩ е имало слухове, че това ще доведе до земетресения, пожари и други природни бедствия. Това се е пропагандирало от „тези, които са от ляво“, както и от тези, които не са имали интерес САЩ да използват такива изкопаеми горива. В САЩ обаче са се позовали чрез факти от научен характер.

„Основната задача да бъде използвана науката, за да се обясни по какъв начин се добива газ чрез фракинг“, допълни той.

„Правителството на американския президент Джо Байдън не показа същото ниво на решителност като това на предишния държавен глава на САЩ Доналд Тръмп“, заяви Майк Помпео.

Бившият държавен секретар изреди редица изявления и действия на руския президент, показателни за това, че той работи срещу Запада – от изявлението му през 2005 г., че разпадането на Съветския съюз е била най-голямата трагедия в света, през нахлуването в Грузия през 2008 г., до анексирането на Крим през 2014 г. и нахлуването в Украйна през 2022 г. Нашествието на талибаните в Афганистан през 2021 г. бе още една зелена светлина за Путин да задвижи плановете си да нападне Украйна, каза Помпео.

Според него голямото оръжие на Русия не е армията, която се е оказала по-слаба от очакваното, а енергетиката, която позволява на Кремъл да упражнява влияние. Решението на този проблем, смята Помпео, е добивът на шистов газ, който може да осигури енергийна независимост както на САЩ, така и на Европа, но за целта са нужни дерегулации в сектора.

70-тият държавен секретар на Съединените американски щати Майк Помпео изнесе лекция в София при огромен интерес от страна на големия български бизнес - членовете на КРИБ.

Американският политик и дипломат говори за геополитическото значение на България по покана на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ Кирил Домусчиев.

Едночасовата лекция на Н. Пр. секретар Майк Помпео беше на тема: „Геополитическото значение на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“.

„Посещението на Секретар Помпео е с историческо значение за нас – управлителния съвет и членовете на КРИБ, посочи Кирил Домусчиев, който откри събитието и представи госта пред многобройната аудитория“, съобщиха от КРИБ.

„Темата на лекцията на Секретар Помпео е много важна за българския бизнес и за икономиката ни“, посочи председателят Кирил Домусчиев.

„Нещо повече, тази тема кореспондира със сериозните ни притеснения относно текущото икономическо развитие в България и региона в контекста на възстановяването след епидемията от Ковид-19 и отражението на войната в Украйна върху цените на природния газ и петрола. През предходните години нашата организация КРИБ съсредоточи усилията си по отношение на насърчаване на вътрешното проучване и производство на конвенционален и шистов газ за постигане на независимост от ненадеждни източници, включително и „Газпром“, изтъкна още той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати