Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Михаил Константинов: Имало е теч на данни от БУЛСТАТ

Общество

Михаил Константинов: Имало е теч на данни от БУЛСТАТ

Снимка:

Има достъп до данните от БУЛСТАТ, проф. Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“.

По думите му има достъп до лични данни, адреси, електронни пощи, адреси на компютри и дори бисквитките на браузърите на потребителите, които също се приемат като лични данни.

„Причината е непрецизно законодателство. Надявам се да няма злоупотреби, но няма начин да се провери какво се е случвало. Законът трябва да се прецизира, за да не се допуска теч на данни“, каза Константинов.

Въпреки уверенията, че няма теч на данни той е категоричен, че има такъв, защото всичката информация, която е достъпна, се смята за лични данни според GDPR.

„Последните парламенти се занимавах с „чегъртане“, вместо да свършат законодателна работа. Да се надяваме, че 47-тият ще го направи“, допълни още той.

„В европейското законодателство е казано, че данните се пазят, докато има потребност за тях, затова подлежат на унищожаване или на блокиране на достъпа. Това трябва да се регламентира. В момента, който няма потребност от данните по БУЛСТАТ, би трябвало системата да направи достъпа невъзможен“, поясни Михаил Константинов.  


Топ новини

виж още

Актуална тема