Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. На 17 декември имен ден празнуват Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa

Общество

На 17 декември имен ден празнуват Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa

На 17 декември имен ден празнуват Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa - Tribune.bg
Снимка:

На 17 декември православната църква чества Свети пророк Даниил (Данаил) и св. три отроци Анания, Азария и Мисаил.

Според библейските предания те били сред юдейските пророци, откарани в плен във Вавилон от Халдейският цар Навуходоносор II, след като превзел Йерусалим и разрушил храма, построен от Соломон. Имената на четирите пророци се свързват именно с твърдостта и предаността, която те показали пред Божиите закони. Сред разкоша и богатството те не Го забравили, молели се усърдно и се хранели само с хляб и овощия, като се отказвали от храната, която царят заповядал да им дават на неговата трапеза.

Даниил е известен още с това, че разтълкувал сънищата на вавилонския цар, извършил множество пророчества и спасил от смъртно наказание една жена на име Сузана. При възкачването на Дарий на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята. Една от легендите разказва и за чудесния начин, по който бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците и доживял до дълбока старост.

Историята на неговия живот и на делата му са описани от самия него в Книга на пророк Даниил. Самото име Даниел идва от иврит и означава „Бог е моят съдия“. Имен ден днес имат Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана.

Но Св. Данаил присъства и в традиционната българска култура. Според народните вярвания на този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те трябва да месят питки и да ги раздават на съседите за здраве и за да е плодовита годината и лесно да родят.


Етикети празник

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема