Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава

Общество

Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава

Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава - Tribune.bg
Снимка:
Св. Сава

На 5-ти декември почитаме св. Сава, подготвяме трапезата за Никулден

На 5 декември православната църква почита свети Сава Освещени, отдал живота си на богослужение и построил в неговия край няколко манастири и болници.

Сава бил от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия), но на 18-годишна възраст станал монах, а по-късно и отшелник в пустинните местности край река Йордан. В края на живота си използвал наследството си тъкмо за построяването на странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим.

В българските предания обаче св. Сава е жена. Присъствайки в традиционното съзнание като светица-покровителка на чумата, заедно със св. Варвара (4-ти декември), тя се смята и за сестра на св. Никола, чийто празник отбелязваме ден по-късно. В някой части на България св. Сава е представен и като светец-мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Всъщност обредните практики за този празник са сходни с тези за Св. Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола. Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава” - казва народната приказка. Така в българското народно съзнание трите празника – на Варвара, Сава и Никола образуват една обредна последователност със свързани помежду си вярвания и обичаи, с които започва и зимният празничен цикъл.

Смята се също, че на днешния ден свети Сава чува молбите за бебе. Светецът често се свързва и с плодовитостта, затова на този ден бездетните булки изпълнявали ритуал, заедно с най-старата жена в дома. Жената, която искала дете, замесвала обреден хляб. Брашното пресявала с обърнато наопаки сито, а най-старата жена ѝ казвала: „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне коремът“.

Савинден е и денят за подготвянето на Никулденската трапеза, а на някои места в чест на мъртвите приготвят и варено жито, което раздават на гробищата за помен.

Имен ден празнуват: Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Никулден

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати