Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Напрежение: Земеделците опитаха да пробият полицейския кордон(СНИМКИ)

Общество

Напрежение: Земеделците опитаха да пробият полицейския кордон(СНИМКИ)

Напрежение: Земеделците опитаха да пробият полицейския кордон(СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:

Техни представители влязоха в сградата на МС, за да входират исканията си

Десетки земеделски производители се събраха пред сградата на Народното събрание на протест с искане за оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев. Те изпълниха заканата си и опитаха да пробият полицейския кордон пред МС, но неуспешно. Малко по-късно петима демонстранти, сред които Димитър Зоров, влязоха в сградата, за да входират декларация с техните искания. 

А те са - оставка на министър Кирил Вътев, не са доволни от изискванията на зелената сделка, настояват и за вдигане на държавната помощ, за да се облагодетелстват и най-малките ферми. 

"Няма желание за разговори", казаха още те след влизането в МС. Движението по бул. “Цар Освободител” и бул. "Дондуков" е спряно. 

"Настояваме министърът на земеделието да спре да лъже и да манипулира българската общественост, защото сутринта каза, че протестиращите днес не търсят диалог и го отхвърлят", заяви пред БГНЕС Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, който е един от организаторите на протеста.

Той е категоричен, че исканията им не са политически, а са свързани с просъществуването на българското земеделие в чувствителните сектори "Животновъдство", "Зеленчукопроизводство" и "Плодове".

"Министърът постоянно прехвърля проблемите, които той създава, към премиера акад. Денков. Дори днес си позволи да каже, че искаме оставката на министър-председателя и на правителството, което въобще не отговаря на истината", добави Венцислав Върбанов, председател Асоциацията на земеделските производители в България, който също е сред организаторите на днешния протест. Според него Вътев не е могъл да разбере какви са му функциите и за какво точно отговаря.

По думите му няма логика в действията на министъра на земеделието и затова му искат оставката.

По-рано в интервю Вътев обяви, че  не смята да се поддава на натиска за оставка, тъй като тя нямало да реши проблемите в сектора. Той бе категоричен, че недоволните земеделци, които ще излязат и днес в центъра на София, не са склонни за преговори, а държат единствено да протестират.

"Това са политически искания. Те не могат да си аргументират исканията. Говорих с (б.ред. - Мария) Габриел. Тя е запозната с вчерашното споразумение, одобрила го е. Хората, които днес ще протестират пред Министерски съвет, непрекъснато правят локални протести - ту пред Министерството на земеделието и храните, ту пред Министерски съвет", заяви министър Вътев пред "Нова телевизия".

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети