Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отнемат на лиценза на „Феникс-Дупница“, която предизвика пожара под АМ „Струма“

Общество

Отнемат на лиценза на „Феникс-Дупница“, която предизвика пожара под АМ „Струма“

Отнемат на лиценза на Феникс-Дупница, която предизвика пожара под АМ Струма - Tribune.bg
Снимка:

До 15 октомври дружеството трябва да почисти всички отпадъци, съхранявани на нерегламентирани места

Предстои РИОСВ -Перник да започне най-тежката процедура по отнемане на разрешителното на „Феникс – Дупница“ ООД. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в парламента. Той отговори на въпрос на депутата от БСП Манол Генов във връзка с пожара при съхранение на отпадъци под АМ „Струма“. Преди месец пламнаха леснозапалими отпадъци, съхранявани под моста на аутобана край Дупница.

Фирмата притежава разрешение за дейности по третиране на отпадъци, издадено от директора на РИОСВ - Перник съгласно разпоредбите на Закона за управление на отпадъците, обясни министър Димов. Дружеството е имало разрешение за две площадки, където да обработва отпадъците.

За периода 2018 до месец август 2019 г. от експерти на РИОСВ - Перник са извършени общо 5 проверки на дружеството. През месец март 2018 г. е установено, че не се води отчетност. Издадено е наказателно постановление, което е било в размер на 2000 лв., то е влязло в сила. През месец ноември 2018 г. е констатирано съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място. Издадено е наказателно постановление в размер на 5000 лв. Към настоящия момент наказателното постановление е в съдебна процедура.

През месец май 2019 г. е извършена планова проверка, при което установено съхранение на отпадъци на неразрешено за това място. На дружеството е дадено предписание за преместване и почистване на всички отпадъци, разположени извън разрешените на дружеството площадки със срок 31 юли 2019 г. Дружеството е поискало удължаване на срока, но не е получило разрешение.
Фирмата не почистила отпадъците е продължила тяхното съхранение под аутобана. За тези две нарушения са съставени 2 акта. Собственикът е отказал да ги получи. Съгласно Закона за административните нарушения и наказания двата акта са връчени чрез Община Дупница, която е успяла да му ги връчи на 3 септември тази година.

Според Закона за управление на отпадъците компетентният орган отнема издаденото разрешително, когато за три години са извършени административни нарушения, за които лицето е било наказано два пъти с влязло в сила наказателно постановление.

"В тази връзка след приключване на съдебната процедура по издаденото наказателно постановление по проверката от месец ноември 2018 г. РИОСВ - Перник ще започне най-тежката процедура по отнемане на разрешителното на "Феникс - Дупница", увери министърът.

На 11 септември РИОСВ-Перник е издала още една заповед. Целта ѝ е била да се предотвратят и отстранят вредните последици за околната среда, вследствие продължаващата дейност по съхраняване на отпадъците. На дружеството е наложена принудителна административна мярка и предписание всички производствени неопасни отпадъци, които се съхраняват на неразрешени за това място да бъдат отстранени до 15 октомври тази година и да се предприемат действия за възстановяване качеството на околната среда в срок до 30 октомври тази година.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още