Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Издадоха заповедите за забрана на увеличението на цените от мобилните оператори

Общество

Издадоха заповедите за забрана на увеличението на цените от мобилните оператори

Издадоха заповедите за забрана на увеличението на цените от мобилните оператори - Tribune.bg
Снимка:

Издадени са заповедите, с които се забранява увеличението на цените от мобилните оператори, това съобщиха от пресцентъра на Министърът на икономиката.

От писмото става ясно, че Комисията за защита на потребителите е публикувала документите, с които се забранява на „Теленор България“ ЕАД и „А1 България“ ЕАД да индексират цените по ред, който не е предвиден в сключените между него и потребителите договори.

„Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега държавата трябва да се погрижи за хората“, посочва вицепремиерът Корнелия Нинова.

Ето и мотивите на Комисията за защита на потребителите:

При извършен преглед на предлаганите от дружеството типови договори и общи условия се установява наличието на клауза, регламентираща индексирането на цените на месечните абонаментни такси, а именно:

„Операторът има право да индексира месечния абонамент веднъж годишно с размер на обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година, като информира Потребителя в първата месечна фактура след индексирането. Индексираният месечен абонамент е основа за извършване на индексация през следващата година“, посочват от КЗП.

Според Комисията е видно от цитирания текст, че не е регламентирано, че операторът има право да индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на електронни съобщителни услуги с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за две години наведнъж, а напротив – в текста е ясно разписано, че операторът има единствено възможност да увеличи МАТ с индекса за една предходна година.

Още повече, потребители, които са подписали договори в средата и след средата на 2021 г. не би следвало да очакват и съответно да бъдат задължавани да заплащат увеличение на МАТ на база предходна година преди взетото от тях търговско решение за подписването на договори, смятат от КЗП.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети