Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Новото МРРБ обяви крайния срок през 2024 г. за АМ „Хемус“ за „химера“

Общество

Новото МРРБ обяви крайния срок през 2024 г. за АМ „Хемус“ за „химера“

Снимка:

„Уверявам ви с цялата си душа и сърце, никой няма интерес да спира „Хемус“, закле се Виолета Комитова. Наследството обаче било такова…

„Абсурдно е да бъде готова 2024 г. магистралата, още 2 години няма да има документи“. Това заяви на пресконференция в МРРБ зам.-министърът на околната среда и водите Тодор Анастасов.

„Срок никой не може да даде, при условие че няма устройствен план. Това министерство с това наследство не може да каже. 2024 година е химера…“, съгласи се и арх. Иван Шишков - съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Виолета Комитова събра журналистите, за да увери, че никой не е спирал строежа на АМ „Хемус“ и пусна Power Point презентация на медиите, за да съобщи всеизвестен факт – магистралата се строи на отсечки. Тя и екипът ѝ обясниха, че ще им трябват години, за да изкарат нужните документи на строителните фирми за някои от лотовете. Въпреки това успешно успя да обърка дължините на абсолютно всички отсечки по бъдещата магистрала.

Министърката даде документ на журналистите, за да видят през колко места минава една съгласувателна процедура.

„Ето, да си го снимате, но моля да ми го върнете!“, предупреди тя.

Тя изрази съмнения в тезата на предишното ръководство на „Автомагистрали“, че са спестени пари с предварителното капариране на строителни материали. За непрекъснат ръст на цените на строителните материали се говори в световен мащаб от месеци. Особено критичен е той при металите.

„Кой ви гарантира по-ниската цена? Един човек, който говори?“, попита Комитова и изрази съмнения, че строителните фирми ще фалират и тогава държавата ще отбележи зазгуба.

„Ние всички данъкоплатци сме си купили „магистрала на зелено“, пошегува се тя и потвърди, че МРРБ е върнало в бюджета парите, заделени за участъци от „Хемус“, които още не са в строеж.

Предишният премиер Бойко Борисов беше категоричен, че пълната АМ „Хемус“ ще бъде готова през 2024 г.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още