Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас

Общество

НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас

НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас - Tribune.bg
Снимка:

В страната ни все още няма доказан случай на заразата

За две седмици след появата му у нас новият вариант на коронавируса Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас. Това е прогнозата на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Към момента у нас няма случаи на Омикрон, но сме направили всичко възможно, за да можем да го заловим възможно най-рано“, заяви за Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя съобщи, че за целта Центърът е разпратил писма до лабораториите, които правят тестове за коронавируса, с искане „всички онези писиар-резултати, които ги съмняват, задължително да ги пращат за секвениране“. Вирусологът обясни, че има писиар тестове, които се базират на три гена, доказва се секвенция и при Омикрон ще има негативен резултат за S-гена.

„Тоест, лабораториите могат да се ориентират веднага за това, че има отклонение и тези проби да се изпращат за секвениране“, обясни Ива Христова.

„Притеснителното е, че този вариант измести Делта, който беше абсолютен хегемон, но няма никакви данни да протича по-тежко, напротив, единичните случаи в Европа сочат по-леко протичане“, успокои тя.

Възможно е Омикрон да се окаже цели 5 пъти по-заразен от първия вариант на коронавируса, смята проф. Ива Христова. „Британският вариант беше 60% по-заразен от изходния - уханския вариант. След това следваше Делта, който беше 60% по-заразен спрямо британския вариант. А тук изведнъж имаме много високо покачване. Най-незащитени ще бъдат неваксинираните и неболедувалите”, каза тя

Директорката на НЦЗПБ обаче препоръча всички пристигащи в България да бъдат тествани още при влизането в страната и поставени под карантина до излизането на резултата. аргументът й е, че вирусът вероятно вече циркулира из цяла Африка, а не само в ЮАР, а така също и в Европа.

„Няма как да гадаем кой откъде пристига“, смята проф. Христова, поради което настоя за тестване още на влизане в България. Затова тя смята, че се налага затягане на контрола по границите и изобщо за спазването на мерките.

Най-добрата защита засега остава имунизирането, допълва тя.

„Така най-добрият сценарий е петата вълна да дойде през януари, когато четвъртата вече е отшумяла. Ако се застъпят обаче медиците ни отново ще са изправени пред голям натиск, казват експерти. Затова препоръчват страната ни да последва примера на държавите, въвеждащи нови ограничения. „Очаквам през тази седмица затягане и у нас”, каза проф. Ива Христова.

Проф. Ива Христова коментира и проблема с големите ученици, които все още учат онлайн поради липса на тестове, както обясняват от МОН.

Според епидемиолога обаче на този етап спокойно учениците от 5 до 12 клас е разумно да се върнат за известен период на училище преди да се е разрастнал новият вариант и да сме влезли в нова вълна.

„Много е труден въпросът с учениците, защото сме между двете злини. Предполагам, че за известно време могат да бъдат пуснати в училище, за да наваксат“, коментира проф. Ива Христова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати