Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Огромен интерес към изложбата на Кралев във Варна, парите от картините отиват за благотворителност

Общество

Огромен интерес към изложбата на Кралев във Варна, парите от картините отиват за благотворителност

Любителите на изкуството и критиката посрещнаха радушно втората самостоятелна изложба на Красен Кралев. Бившият спортен министър и политик от ГЕРБ показа 42 нови творби живопис – неговите последни произведения,  обединени под името „Вдъхновение“ 2. Творенията бяха представени тематично като „Рапсодия“, „Калейдоскоп“, „Паралели“, „Ordo ab Chao“, „Моята риба“.

„Има много неща в живота на един човек, които го вдъхновяват - близките хора, неговият личен свят. Тук могат да се видят нещата, които са част от моя живот, част от моите вълнения. Аз много обичам морето, въпреки че от години живея в София, никога не съм се откъсвал, винаги съм бил част от Варна и съм се чувствал варненец. Така че това можете да го видите в изложбата, присъства отчетливо. Геометрията също е нещо, което много ме вълнува, защото смятам, че това е божествената наука, която дава друг прочит върху нещата“, каза Кралев пред БНТ след откриването в Галерия „Графит“ на бул. Княз Борис I.

„Видях ценни за мен хора, които ме подкрепиха и искрено се зарадваха на творбите ми. Когато подредиш хаоса в теб, ще видиш, че отвън няма нищо за подреждане. Беше страхотно изживяване“, коментира по-късно Кралев във Фейсбук.

Картините на бившия спортен министър могат да бъдат разгледани до 25 август. Някои от тях бяха откупени веднага и вече имат нови собственици. Всички средства от продажбите отиват за благотворителност.

Благодаря на всички, които откупиха картини. Средствата ще бъдат дарени за благородна кауза на СБХ-Варна. Благодаря на куратора доцент Деница Янева, на Венци Антонов и Ненко Чернев, които ми дадоха кураж да изложа платната си в родния ми град“, разказа Красен Кралев.

Куратор на изложбата е доц. Деница Янева.

Събитието беше уважено от кмета на Варна Иван Портних, бившият кмет на Христо Кирчев, екс областният управител Стоян Пасев, колегите на Кралев от ГЕРБ Тома Биков, Славена Точева, Христо Терзийски и адв. Бранимир Балачев, хора на изкуството от морската столица, приятели и журналисти.

„Безспорен е приносът на Красен Кралев да защити своята индивидуалност в съвременното модерно изкуство, да гарантира собствен подход, форма и стилово разнообразие. За всичко това спомага личният му избор да отрази динамиката на разнообразните решения, форми, символи и образи. Изграждането на собствената позиция гарантира персоналния подход при реализация на творбите“, коментира в своята рецензия председателят на СБХ – Варна Венцеслав Антонов.

Той акцентира върху способността на твореца да схване и да създаде творби, провокирани от съзнанието и подсъзнанието, под влияние на символи, които се появяват във форма и цвят, често като видения или неосъзната телепатия.

„Окото и мозъкът представляват само един инструмент, с помощта на който виждането дава възможност за реализация на духовното чувство. Така една част от материята става способна да създаде произведение на изкуството, съгласно законите на красотата. Реалността на това се държи на духовния подтик на художника да предаде изящна форма на изображението. В творбите на автора е подчертан мигът на движението, на преходното и непреходното, в цялата всеобхватност на безвремието“, подчертава Антонов.

„Мисловните конструкции подчертават интелекта и емоцията на сюжетите. Те стават послания, с претенция да утвърдят твореца и неговото творчество, на базата на трайни величини. Всичко това определя Красен Кралев като свободен артист, който дава личен принос със своето творчество в съвременното изобразително изкуство“, гласи още рецензията на творбите, които бяха посрещнати радушно от критиката.

Всички средства от първата изложба на Красен Кралев през 2017 г. бяха дарени на Фондация „Български спорт” за лечение на спортисти. Тогава бяха продадени 42 картини, а дарението възлизаше на 37 хил. лв.

***

Красен Кралев е роден на 2 януари 1967 г. във Варна, където завършва Първа езикова гимназия и Висшия медицински университет. Специализира Мениджмънт на политически кампании в университета на Южна Каролина, САЩ през 1990 г.

Утвърден експерт с 25 години практика в областта на публичните комуникации, с резултати, оценени от професионални форуми в Ню Йорк, Лондон, Кан и София.

Народен представител от ПП ГЕРБ в XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII Народно събрание.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети