Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Парламентът прие всички искания на протестиращите майки

Общество

Парламентът прие всички искания на протестиращите майки

Парламентът прие всички искания на протестиращите майки - Tribune.bg
Снимка:

За 10 минути социалната комисия прегласува Закона за личната помощ

На извънредно заседание и само за 10 минути – социалната комисия в парламента прегласува текстовете от Законопроекта за личната помощ. Напрежение около документа създаде подозрението на протестиращите майки, че от 1 септември 2019 г. хората с увреждания ще останат без лични асистенти и подкрепа от държавата, защото не са осигурени финансови средства в бюджета.

След отворено писмо към премиера Бойко Борисов на майките от „Системата ни убива”, той в сряда ги прие и пое ангажимент, исканията им да бъдат изпълнени.

„Законът гарантира, че хората ще имат лична помощ през цялата следваща година. Аз твърдя, че би могло да се намерят и допълнителни резерви в бюджета на социалното министерство, включително по нови европейски програми, които са в рамките на около 50 млн. лева. Законът е такъв какъвто трябва да бъде”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

С новите текстове отново вицепремиер ще оглави Националния съвет за хората с увреждания по искане на майките. След промените не се конкретизира, че това ще е ресорният вицепремиер. Министър-председателят съобщи на срещата с майките, че със задачата ще се нагърби Томислав Дончев.

През първите две години ще има лимити в предоставената лична помощ заради ограничения финансов ресурс. Важното за майките е обаче, че има гаранция в законопроекта, че никой няма да остане без лична помощ.


Коментари (1)

Роси Браво на правителството решава всякакви проблеми свързани с народа
30.11.2018 12:49 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети