Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Омбудсманът: КЕВР определя цената на топлоенергията на око

Общество

Омбудсманът: КЕВР определя цената на топлоенергията на око

Омбудсманът: КЕВР определя цената на топлоенергията на око - Tribune.bg
Снимка:

Според Диана Ковачева поскъпването на парното от 1 юли не е обосновано

Скокът в цената на топлоенергията не е обоснован. Експертите защитават интересите на дружествата, а не тези на потребителите. Това заяви за БТВ омбудсманът Диана Ковачева.  

„Те се позовават на факта, че на световните пазари се увеличава цената на природния газ. Никой не споменава, че те не са ни виновни, че има едно изключително неадекватно законодателство в България за начина, по който се определя цената на топлинната енергия“, коментира омбудсманът.

Тя обясни, че става въпрос за Наредба №5, която е променена миналата година и според текста цената на топлинната енергия се променя само веднъж годишно, докато цената на природния газ се променя всеки месец.

„Тоест, в началото на всеки отоплителен сезон се прави една прогноза за 12 месеца какви ще бъдат цените на топлинната енергия. Те не са свързани с цената на природния газ. Видя се, че КЕВР не успява да направи тази прогноза реалистично, защото по данни на работната група на КЕВР – хората са надплатили 9 млн. лв. за предишния отоплителен сезон в резултат на разлики между цената на природния газ и цената на топлинната енергия. Цената се определя на око от КЕВР“, допълни Ковачева.

Според нея енергийният регулатор така се презастрахова. Тя заяви, че въпросът е дали ще има връщане на средства с изравнителните сметки за парно и как ще бъде отразено в цената на топлинната енергия.

Ковачева беше категорична, че цената на топлинната енергия трябва да се преизчислява всеки месец, а не прогнозно за следващия сезон. Така според нея сметките ще бъдат по-реалистични.

Омбудсмана коментира, че с излизането на изравнителните сметки очаква да завалят сигнали на граждани за надписване на фактури.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети