Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Първи резултати: Няма Африканска чума по свинете в комплекса в Юделник

Общество

Първи резултати: Няма Африканска чума по свинете в комплекса в Юделник

Първи резултати: Няма Африканска чума по свинете в комплекса в Юделник - Tribune.bg
Снимка:

От взетите 280 проби от животните нито една не е положителна

В индустриалната ферма в Голямо Враново евтаназията на животните ще започне най-рано утре, защото трябва да се осигури допълнителна техника и екипи. На този фон обаче взетите проби в свинекомплекса в Юделник се оказаха отрицателни, съобщи БНТ.

Добрата новина е от свинекомплекса тук в Юделник, където се отглеждат над 17 000 прасета. Оказва се, че от взетите 280 проби от животните нито една не е положителна. Това означава, че заразата не е успяла да проникне на територията на фермата. От областната Агенция по безопасност на храните обаче уточниха, че окончателните официални резултати от пробите ще излязат довечера.

В работата си напредват и екипите, ангажирани с евтаназията на прасетата от свинекомплексите в Бръшлен и Николово, където беше установен вируса. До утре ще бъдат загробени всички 17 000 животни от фермата в Николово.

Още с обявяването на епидемията в русенска област големите хранителни магазини са прекратили договорите си за доставка на свинско месо с един от най-големите местни свинекомплекси, където е установена заразата и в момента се снабдяват със свинско месо от Южна България. И въпреки че няма драстично увеличение на цената на свинското месо, от големите хранителни вериги в Русе отчитат ръст в продажбите на пилешкото месо и рибата.

Магазините в русенско вече зареждат свинско месо от Южна България и чужбина.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още