Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Петър Колев: РСМ ще изпадне в изолация, ако отхвърли предложението

Общество

Петър Колев: РСМ ще изпадне в изолация, ако отхвърли предложението

Петър Колев: РСМ ще изпадне в изолация, ако отхвърли предложението - Tribune.bg
Снимка:

Ако РС Македония не приеме протегнатата ръка от България, тя ще изпадне в пълна политическа и дипломатическа изолация. Това заяви в интервю за БГНЕС Петър Колев, председател на партия „Граждански демократичен съюз“.

Той заяви, че македонските българи очакват, че РСМ ще приеме подадената ръка от България за своята европейска интеграция и този път ще изпълни всички поети ангажименти. „Македонските българи сме подготвени да работим за изпълнението на тези европейски ангажименти, защото те вече не са само ангажименти към България, това са ангажименти към Европейския съюз“, категоричен е Колев.

Председателят на партия „Граждански демократичен съюз“ призова македонското правителство да осъзнае каква историческа роля има в момента, да осъзнае историческия момент и да направи решителна крачка напред към европейската интеграция на РСМ.

„Очаквам, че македонското правителство и македонското общество осъзнава, че, ако отхвърли това европейско предложение, РСМ ще изпадне в пълна политическа и дипломатическа изолация, както се случи през 2008 година, когато казахме „не“ на предложението за членство в НАТО и формулата за промяна на името на РСМ тогава“, подчерта той. Колев припомни, че страната е загубила 10 години, за да стане член на НАТО.

„Въобще не ме интересуват рисковете, които ще поеме политическият елит, защото този политически елит в Скопие е преходен и показа, че няма капацитет да ускори европейското развитие и европейския процес на интеграция за Македония“, заяви представителят на българската общност в РСМ.

Колев е притеснен, че македонските граждани, без значение на тяхната етническа принадлежност, ще търпят сериозни последствия от това, че политическият елит на Македония не е на висотата на задачата.

По думите му македонските българи и техните организации няма как да не се противопоставят на това безотговорно поведение. „Затова очакваме едно разумно, достойно и европейско решение. И очакваме, че нашият политически елит ще приеме тази ръка, подадена от Европейския съюз и от Република България, и ще започне с изпълнение на ангажиментите си“, заяви той.

Според политика в това предложение на Европейския съюз и на Европейския съвет РСМ има няколко сериозни и конкретни ангажимента, които трябва да започне да реализира, започвайки с правата на българската общност. „Също така да започне с решаване на въпросите, които са свързани от общата ни история, които вече стават част и от Преговорната рамка“, както и „да започне реална битка срещу езика на омразата в Македония“ с ясни мерки. Според Колев, ако този път РСМ „не се справи с тези ангажименти, не ги имплементира, вече никой друг няма да ни е виновен“. „Вината ще бъде само наша и затова трябва ние да си запретнем ръкавите и да си свършим работата, ако наистина искаме Македония да стане страна-членка на ЕС“, категоричен е той.

По отношение на българските политици Колев заяви, че българските македонци са очаквали повече и по-голяма ангажираност и активност. „Но проблемът в Македония и отношенията на Македония и България не е във формулирането, а е в имплементацията. Проблемът с договора и декларацията, които никога не проработиха, са доказателство за това. Този път очакваме, че ще има реализация, че нещата ще се случат“, каза в заключение Петър Колев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети