Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Платено ли е на спешните медици? Кацаров казва, че да. Те твърдят, че са без добавки за юни и юли

Общество

Платено ли е на спешните медици? Кацаров казва, че да. Те твърдят, че са без добавки за юни и юли

Снимка:

Ние сме изплатили средствата за юни и юли месец от резерви на здравното министерство и другите министерства”, твърди здравният министър д-р Стойчо Кацаров, цитиран от Нова ТВ.

Не сме получили пари за месец юни и юли – последните преведени и получени пари са за месец май”, категорични са ЦСМП.

Иначе средства вече нямало – нито в резервите на здравното, нито на останалите министерства. „Средствата са изчерпани. Всичките ни усилия … ще отидат на кино, ако не се извърши актуализация на бюджета”, обяви Кацаров.

Не става въпрос за пари – става въпрос за принципи”, категорична е Кристина Манчева, медицинска сестра в ЦСМП. 27 години след като избира да се бори за човешкия живот, Кристина се налага да се застъпва за достойното заплащане на колегите си в редиците на Спешната помощ. „Обидени сме …. доскоро ни пляскаха и разчитаха на нас”, посочва тя.

До промени в заплащането на първа линия се стигнало, тъй като според здравния министър досегашната практика – всеки на първа линия да получава 1000 лева – не била справедлива.

Ако един човек е работил 3 дни в месеца, а друг човек – 30 дни, и двамата получават една и съща компенсация”, заяви здравният министър.

Нужно е секунди човек да се зарази. Полагат ни се тези пари. Те се дават за риск”, заявява Кристина Манчева, медицинска сестра в ЦСМП.

И докато едни ще останат финансово ощетени, други ще бъдат поощрени за труда си на първа линия, твърди д-р Стойчо Кацаров. „Тези, които са дали извънреден труд, ще получат повече от 1000 лв.”.

Не е истина, че ако се положи повече труд – ще се получат повече пари. Ще цитирам: „Нетният размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лева при пълен отработен месец”. Според същата разпоредба допълнително възнаграждение ще получават само тези, които имат пряк досег до заразени пациенти. Санитарите, които дезинфекцират линейките, нямат досег с болните – но влизат в свръхзаразените автомобили непрекъснато. Трупните санитари и шофьори няма как да правят тестове на вече починалите пациенти”, посочва Кристина Манчева.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още