Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Напрежение и засилено полицейско присъствие: Откриха македонския клуб в Благоевград /СНИМКИ/

Общество

Напрежение и засилено полицейско присъствие: Откриха македонския клуб в Благоевград /СНИМКИ/

Напрежение и засилено полицейско присъствие: Откриха македонския клуб в Благоевград /СНИМКИ/ - Tribune.bg
Снимка:

Македонският клуб на името на Никола Вапцаров беше учреден в Благоевград като церемонията премина без напрежение. До такова обаче се стигна на два пъти с размяна на остри реплики. 

„Целта на идеята е да хвърлим мост между българския и македонския народ през границата, искаме да минаваме без митници в преносен смисъл. Имаме си програма. Финансирането на клуба е от наши сънародници от Канада. Много улици се казват Никола Вапцаров, той е публична личност и не би трябвало да има проблеми с това", заяви Атанас Мазнев, един от инициаторите за отварянето на частния клуб.

Хората, дошли на откриването на клуба се отправиха на пешеходно шествие до паметника на Димитър Благоев, водени от лидера на опозицията в РСМ Християн Мицкоски. Жители на града пресрещнаха председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ с възгласи „предател, боклук!“ и „Македония е българска!“, както и „Сърбия ви плаща!“. От македонска страна присъстваха още Миле Бошнаковски и генералният секретар на президента Стево Пендаровски. 

Привърженик на ВМРО се озова сред македонската група като имаше напрежение и размяна на обиди. Полицията се намеси, както стана и по време на опита на македонците да поднесат цветя пред паметника на Гоце Делчев, където се провежда протест на ВМРО.

Съпредседателят и евродепутат Ангел Джамбазки излезе напред и обясни, че ще позволят да поднесат венци само под българското знаме. Те от своя страна решиха да оставят венците на площада пред паметника. 

БГНЕСБГНЕС

БГНЕСБГНЕС

По-рано от ВМРО казаха, че откриването на клуба е провокация, цитирани в Нова телевизия:

„Провокацията се прави, защото властите в РСМ се изложиха много тежко два пъти – при откриването на клуба в Битоля и Охрид, където допуснаха лумпени да трошат, палят и разрушават. Откровено антибългарско и антиевропейско, надяват се ние да ги набием. Смятаме да отговорим на тяхната провокация с една изложба. Какво са учили те по история – те са учили Мики Маус история, писали са им я историята Макс и Мориц и Ян Бибиян”, каза Ангел Джамбазки.

БГНЕСБГНЕС

 

 

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати