Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проблемите с машините започнаха, на места вече се гласува с хартия (ОБНОВЯВА СЕ)

Общество

Проблемите с машините започнаха, на места вече се гласува с хартия (ОБНОВЯВА СЕ)

Снимка:

Проблемите с машините започнаха още в ранните часове на изборния ден. Така например в Русе устройствата за гласуване не са успели да стартират. 20 минути е отнело на техниците, за да отстранят проблема.

В пловдивското училище „Димитър Талев“ пък машината е отказала и в момента 20 души стоят и чакат на опашка проблемът да бъде отстранен.  

„Колко са малки и сериозни ние не знаем, в рамките на очакваното са, общо под 10 секции са имали проблеми със стартирането на машините“, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов по повод проблемите в някои секции.

От ЦИК обявиха: 8 машини за гласуване не работят

Той допълни, че ще преценят дали в тези секции да се премине към хартиено гласуване, но от комисията са свикнали да взимат експресни решения.  По думите на Томов дефектите били много малко и вероятно в някои секции ще има преминаване към хартиено гласуване. Към този момент не знае за постъпили жалби и сигнали за нарушения. 

Проблем с машината и в 114 секция в Стара Загора. Имало е софтуерен проблем като се е оказало, че тя е била настроена да започне в 9 часа. В областта са казали, че има доста проблеми, но все пак изборният ден е започнал. Първият гласувал даде своя вот към 8:15 часа, след като жената е чакала от 7 часа пред секцията. Тя е обяснила пред бТВ, че ѝ е станало лошо, докато чака, за да упражни правото си на глас. 

Повече от час се чака за гласуване в 110 СУ в Захарна фабрика, избиратели си тръгват

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви пред БНТ, че е имало проблем в 25 и 26 район в София, във Варна и Бургас. В 13-та секция в столичното 55 Средно училище „Петко Каравелов“ изборният ден се е забавил с 40 минути заради проблем с адаптера на машината. Той е бил подменен и към момента гласуването се осъществява нормално. Наложило се е хората да изчакат пред секцията. 

42-ра и 58-а секция в 24 училище в столичния район „Подуяне" вече също са минали на хартия заради проблем с машините. 

На 5 места вече е взето решение да се гласува с хартия – в Полски Тръмбеш, в село Янково, Брусарци, Карнобат и Добрич. В Добрич принтерът на устройството е бил повреден. 

В Сливен спряха гласуването за 30-40 минути. Стели Стефанова от местния РИК отрече да се преминава съм хартиено гласуване, имало е несъответствие при преференцията на книжните пана пред секцията и всичко в момента е наред. „Причината е, че при излизане на нулевия протокол е имало несъответствие на книжното табло, което е отпред, което ще бъде отсранено“. Тя допълни, че няма опашка от чакащи да гласуват. 

Проблеми и в Бургас с машините – Имало е секции с машини, които са със сменени часови таймери. При две от секциите ще се премине на хартиено гласуване.

Една от машините във Видин също е отказала и са преминали към хартиен вот.

Сигнали за проблеми с машините има и от турския град Бурса. Едната машина се е счупила след първия гласоподавател. След това и другата машина се е развалила, съобщава Нова телевизия.  Техник е успял да оправи второто устройство, но първото не работи. Правилата предвиждат, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията да бъде затворена за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още