Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Иво Петров: Притесненията, че ваксините могат да предизвикат усложнения, не се оправдаха

Общество

Проф. Иво Петров: Притесненията, че ваксините могат да предизвикат усложнения, не се оправдаха

Проф. Иво Петров: Притесненията, че ваксините могат да предизвикат усложнения, не се оправдаха - Tribune.bg
Снимка:

„Честотата на миокардити, миокардни инфаркти, белодробни емболии - нещата, от които много често хората с COVID-19 страдат като усложнения, е в пъти по-малка при ваксинираните спрямо тези, които не са ваксинирани. Големите притеснения, че ваксините могат да предизвикват усложнения, не се оправдаха”. Това заяви кардиологът проф. Иво Петров пред НОВА.

„Статистиката е категорична. Трябва да се ваксинираме”, каза още той.

По думите му 17-20 процента от COVID болните имат сърдечно-съдови усложнения. „В една немалка част от случаите именно тези усложнения са причина за смърт”, посочи още кардиологът.

„Бих посъветвал хората, които след коронавирус имат още задух или умора, да си направят лабораторни изследвания. Тези, които се чувстват добре 20-30 дни след преболедуване, не бих казал, че трябва да имат огромно медицинско внимание”, допълни Петров.

„Надявам се, че това е първата от затихващите вълни на COVID-19. Не бих казал, че песимистичните очаквания би трябвало да доминират. Няма такова стръмно покачване на случаите. Има дни в които има по-малко заболели и такива, в които има повече. Надявам се, че това ще доведе до по-малък натиск върху здравната система в сравнение с предишната вълна”, коментира Петров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети