Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Иво Петров: Възможно е епидемията от COVID-19 да ни отмине

Общество

Проф. Иво Петров: Възможно е епидемията от COVID-19 да ни отмине

Проф. Иво Петров: Възможно е епидемията от COVID-19 да ни отмине - Tribune.bg
Снимка:

Ново предложение за лечение на коронавируса

Формално погледнато, в нашата страна все още нямаме епидемия. Надявам е, че няма и да има. Тенденцията у нас определено е благоприятна. Това каза националният консултант по кардиология проф. Иво Петров в интервю за вестник „Монитор“.

„Безспорно, мерките дават добър резултат. Но има и друго – изглежда ние, българите, имаме вече изграден колективен имунитет. За това имаме много примери през последните двадесет-тридесет години“, коментира още професорът.

„В България нямаше епидемия нито от СПИН, нито от ебола, нито от птичи, нито от свински грип. Всички тези инфекции, които се развиха епидемично в много страни в света, у нас не предизвикаха епидемия. Имаше само отделни случаи, които по никакъв начин дори не успяха да достигнат броя на тези от обичайния грип“, допълни той.

Според него най-вероятно това се дължи на факта, че генетично сме много разнообразни. Освен това ние сме доста по-затворена страна от останалите европейски държави. „Част от Европейския съюз сме, но не сме толкова посещавани, като Италия, Испания, Франция, например. Освен това, стриктното спазване на имунизационния календар за опасните инфекции и по-специално за туберкулоза, дава добър ефект. Дължи се на така наречения бактериум на французите Калмет и Герен. Това са хората, създали бацил, сходен на този на туберкулозата, но не предизвиква заболяване, а само създава имунитет“, обясни той.

Той коментира и БЦЖ ваксината. „ Произведената в България БЦЖ ваксина е една от най-добрите в света и това го признават авторитетни чуждестранни специалисти. Милиони човешки животи в цял свят са спасени благодарение на нея, включително в Индия и Африка. Световната здравна организация също я признава за изключително добра. Ние сме един от най-големите производители и снабдители на противотуберкулозна ваксина с изключителни качества. Вече има доказателства, че БЦЖ ваксината е не само превантивно средство срещу туберкулозата, но и има и добър противотуморен ефект“, казва Петров.

Страните, в които се е спазвал строг имунизационен календар, както е в Източна Европа, инфектираните са много по-малко. В Испания и Италия, например, въпросният календар не е задължителен, а е препоръчителен. Нещо повече, в Италия и САЩ дори не се препоръчва ваксинирането срещу туберкулоза.

Днес пред БНТ проф. Иво Петров обяви ново предложение за лечение на COVID-19. „ Това е едно антипаразитно лекарство, което се използва за краста - Интермектин. Има поредици от лекарства за различните стадии на заболяването. Няма доказало се лекарство със 100 резултат. Ние сме в търсене. Трябва да разрушим пъзела на инфекцията. Предполагам, че го има в България, използва се най-вече във ветеринарната медицина, но и в хуманната“, заяви пред телевизията той.

Здравеопазването не е на пауза, тези които имат нужда от помощ, да я търсят навреме, призова проф. Петров.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети