Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: COVID-19 не мутира бързо, вероятно ваксината ще има добър ефект

Общество

Проф. Кантарджиев: COVID-19 не мутира бързо, вероятно ваксината ще има добър ефект

Проф. Кантарджиев: COVID-19 не мутира бързо, вероятно ваксината ще има добър ефект - Tribune.bg
Снимка:

Нужни са месеци, за да е сигурно, че ваксината няма странични ефекти

Трудно е да се въведе една ваксина в практиката. Тя трябва да е безвредна и без странични реакции. Трябва да се тества на здрави хора. Но ще минат месеци. Това посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Представете си, че се пусне ваксина и се окаже, че след 7 месеца всички развият диабет. Затова за ваксината е трудно и бавно“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

„Хубавото е, че коронавирусът не мутира много бързо и затова вероятно ваксината ще има добър ефект“, заяви още проф. Кантарджиев. Той посочи, че се очаква ефектът от ваксината да е дълготраен и да не се налага да се поставя всяка година.

Във Великобритания се правят успешни тестове на ваксина върху животни. В САЩ и Китай също напредват по разработването на ваксина.

„Всеки вирус, който идва от животни на човек, се адаптира в две направления. Първото е да се предава по-лесно – един болен може да зарази повече хора. Второто е, че предавайки се от човек на човек, вирусът става по-безопасен. Инфекцията не е така тежка като в началото“, обясни още проф. Кантарджиев.

Той посочи, че вирусът се развива само в жив организъм. На повърхности вирусът преживява. Остава в капчиците и частиците. Преживява, а не се размножава.

От Националния щаб у нас посочиха, че по последни данни на сухо и горещо време коронавируса трудно преживява.  Но не е напълно ясно как ще се развива вирусът през лятото.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати