Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кирил Топалов: Македонците не познават историческите си извори

Общество

Проф. Кирил Топалов: Македонците не познават историческите си извори

Снимка:

Съзнанието в общността е промито – още от малки децата ги учат, че са македонци, а не българи

Комисията, която работи по уточняване на спорните исторически въпроси между Северна Македония и България, отново не постигна съгласие по темата за Гоце Делчев.

„Това беше едно от най-драматичните заседания между нас. Очаквахме това нещо, защото знаем, че Гоце Делчев е една от фигурите, които македонизмът е приел за свое знаме”, обясни пред БТВ проф. Кирил Топалов, бивш посланик във Ватикана и член на съвместната българо-македонска експертна комисия.

„Когато дискутирахме историята на България и на Северна Македония, изпаднахме в спорове относно Гоце Делчев. Помолихме колегите да цитират изворите, от които черпят историята си - те не можаха. Оказа се, че македонците не познават историческите си извори“, коментира професорът.

По думите му македонците се опитват да наложат тезата, че тъй като е роден в Кукуш, Гоце Делчев е македонец. Той обаче е българин и датата за честване на паметта му не трябва да бъде 7 октомври, както предлагат експертите от Северна Македония.

„Съзнанието в социалната общност в Македония е така промито – още от малки децата ги учат, че са македонци, а не българи. Че българите са били варвари, фашисти и окупатори. За нас е важно да успеем да накараме техният научен елит да признае онова, което е било до Втората световна война. Дотогава те имат българско национално самосъзнание, въпреки че са извън държавата България. След Втората световна война нещата са други. Съзнание, изграждано много десетилетия, не се променя за няколко месеца”, обясни проф. Топалов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още