Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф.Кожухарова: Въвеждането на КОВИД мерките е в етап на обсъждане

Общество

Проф.Кожухарова: Въвеждането на КОВИД мерките е в етап на обсъждане

Снимка:

Мерките са в етап на обсъждане, няма внушаване на чувство на страх. Целта им е да се намалят щетите, на тежките и смъртни случаи. Това заяви пред БНТ вирусологът и съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова.

„Инфекцията е започнала да засяга по-младите възрастови групи, но основният ни проблем са тежките и много тежки форми в България. Мерките целят ограничение на циркулацията на вируса, намаляването на контактите има значение, най-сигурната мярка е да имаш имунитет - да преболедуваш или да се ваксинираш. Не мога да разбера защо миналата година, по това време, когато всички хора чакаха да се появи ваксина, за да живеем по-свободно, сега, когато я имаме тази ваксина, ние казваме „Не, не я искаме“. Не мисля, че има дискриминация при ваксинирането, това е въпрос на доброволно решение. Не става дума за задължително ваксиниране, не става дума за затваряне“, допълни проф. Мира Кожухарова.

„В офисите е по-рисково, отколкото в училищата, защото децата по-малко боледуват и по-малко са изложени на заразата. Препоръката е не повече от 50 процента да работят в офисите, другите да работят от вкъщи и всички да се ваксинират“, добави още тя.

 

Проф. Кожухарова коментира и евентуалните мерки, които могат да засегнат присъственото обучение при учениците. Тя уточни, че това зависи от родителите, тъй като децата основно се заразяват в домашно огнище, при контактите си с възрастни.

„Ако си осигурим здрава среда вкъщи, чрез ваксинация на баба, дядо, мама и татко, тогава децата ще бъдат изложени на по-малък риск от заразяване, което ще им гарантира да посещават по-дълго училище“, каза още проф. Мира Кожухарова.

 Тя не изключи възможността, при повишаване на случаите, да бъдат ограничени посещенията и в детските градини, препоръча българите да ограничат пътуванията.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още