Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Протест на производителите на плодове и зеленчуци

Общество

Протест на производителите на плодове и зеленчуци

Протест на производителите на плодове и зеленчуци - Tribune.bg
Снимка:

Производители на плодове и зеленчуци започват поредица от протестни действия срещу политиката на подпомагане в земеделието, която според тях ще доведе до унищожаване на българското производство. Първият от серията протести е планиран за днес на "Дунав мост", съобщи БНР.

Размерът на подпомагане по схемата за обвързана подкрепа разгневи производителите на плодове и зеленчуци, защото се оказа, че плащанията, освен закъснели, са и с 1/4 по-ниски спрямо миналата година. Градинарите са недоволни и от това, че средствата се разпределят неравномерно между различните сектори, като разпределението на обвързаната подкрепа е 66:34 в полза на животновъдството, а при Covid мерките - 60 на 40% отново в полза на животновъдите.

Според градинарите себестойността на плодовете и зеленчуците у нас се е увеличала с 50% спрямо миналата година и при липса на адекватно подпомагане те работят на загуба, което пък ще доведе до недостиг на плодове и зеленчуци.

В отворено писмо производителите поискаха лична среща с премиера и предупредиха, че ако не ги чуят, са готови да блокират възлови пътни артерии.


Топ новини

виж още
Актуална тема