Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Протест срещу разкриването на COVID отделение в столичната онкоболница

Общество

Протест срещу разкриването на COVID отделение в столичната онкоболница

Снимка:

Лекари и пациенти от онкоболницата в София излязоха на протест заради разкриването на COVID отделение в лечебното заведение. Последната заповед на здравния министър задължава всяка голяма болница да разкрие допълнителни легла за пациенти с коронавирусна инфекция.

Недоволните смятат, че е абсурдно и рисковано да се лекуват онкоболни и хора с коронавирус на едно място. Според ръководството на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология риск от разпространение на заразата няма.

COVID отделението е с 29 легла. В него в момента се лекува един пациент, който е и с онкозаболяване. Помещенията са изолирани, а изборът на персонал е направен след запитване за доброволци в болницата, уточняват лечебното заведение.

Пациентите смятат, че правилата за разкриване на COVID зони и в специализираните болници ги подлагат на допълнителен стрес. Против са и лекари. Сред тях – доктор Панайот Куртев, началник на клиниката по хирургия.

„Сградата е стара, тя няма възможности за изолация на отделение. Входовете са едни и същи, коридорите са едни и същи, асансьорите са едни и същи. При едно отделение с 30 легла, ние не можем да осигурим пълна изолация на тези хора и има риск да се инфектират и онкоболните, които се лекуват в болницата“.

Той обясни, че само пациентите с ракови заболявания, които са развили коронавирусна инфекция трябва да се лекуват при тях.

Директорът на лечебното заведение д-р Стефан Константинов слезе при протестиращите и отговори на твърденията, че има смесване на потоците. По думите му е обособен различен коридор към COVID отделението. Той добави, че лекарите ще минават от друго място и няма риск от разпространяване на заразата.

„Ако дойдат повече хора, ние сме лекари и ще ги лекуваме. Онкоболните са рискова група и също се разболяват, а ние трябва да им осигурим лечение. Шокиращо е едни хора да се запишат като доброволци и да видиш пост във „Фейсбук“ колко страшно е тук. Това е раздухване на работата“, каза д-р Константинов.  


Коментари (1)

колега от Варна Има и онкоболни с ковид 19 ! Къде ще се лекуват ако не дай си боже колегите в Пирогов например кажат , че те не са онкоболница ! това е меко казано безотговорно. Още повече , че директорът д-р Константинов е на друго мнение ! Лекари абдикират от поста си ????
16.11.2020 09:43 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още