Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Протест срещу военните действия в Украйна, поискаха и оставката на Янев

Общество

Протест срещу военните действия в Украйна, поискаха и оставката на Янев

Протест срещу военните действия в Украйна, поискаха и оставката на Янев - Tribune.bg
Снимка:

Пореден протест срещу руските военни действия в Украйна се проведе в София. Демонстрантите настояха и за оставката на министъра на отбраната заради изказванията му от последните дни по темата.

„България трябва да има много по-адекватна и смела позиция. Призоваваме ръководството на страната ни НС, МС и президента да са по-смели в бг национален интерес. Не сме в приятелско отношение в НАТО и ЕС ние сме НАТО и ЕС. Българската позиция трябва да е по-смела.“, това заяви за Tribune.bg политологът Момчил Дойчев, член на Атлантическия съвет в България.  

„Недопустими са думите на Радев за Крим. Това никой лидер не си позволи да го казва“, допълни той.

„Путин ще нахлуе във всички държави извън НАТО. Няма да се спре.“, заяви още Дойчев.

 По думите му, ако не е започнала, то предстои и започне и кибервойна.

„Радев Шикалкави и се държи неадекватно вече втори мандат. Той пасивно и активно подкрепя този режим. Янев е негов лакей и тези негови думи, затова му искаме оставката“, допълни Васил Данов, капитан първи ранг от запаса, челен на Атлантическия съвет.

„Украйна има един съсед агресор – Руската Федерация. Тя не спазва никакви спогодби. Още през 2014 година влезе в нашата територия. Финансира ДНР и ЛНР. Путин няма да спре дотук. Ако човечеството допусне това ще стане 3-та световна война. Той държи ядрено оръжие. Путин иска да вземе и ядрените централи, а Украйна се опитва да ги пази. Ако това се случи, „Чернобил“ няма да нищо на фона на това, което предстои.“, това коментира пред репортер на  Tribune.bg Олена Коцева, председател на украинските дружества в България.   

Напрежение пред Президентството се надигна, след появата на Боян Расате.

„Иво Инджев и Атлантическия съюз нямат място тук. Какво са направили за хората в Украйна“, попита Расате.

Демонстрантите го освиркаха и той обясни защо е там.

„Ние сме тук, за да подкрепим националистите в Украйна. Ние подкрепяме украинската свобода, никой няма право да спекулира със свободата и страданията на тези хора. “, заяви Расате.

Той освиркан и овикан: „Расате, нямаш място тук“.

Боян Расате беше изведен от протеста от органите на реда.

„От много години съм свързан с Украйна. Пътувам често. Тук съм! Вързах се в началото на тази седмица с един от последните полети. Дойдох сега, за да изкажа моята подкрепа. Врагът, който се опитва да завладее страната все някога ще се оттегли.“, заяви пред Tribune.bg един от демонстрантите - Филип.

„Искам да направя един апел за 3 март към българите, да запазят историята. Русифил не означава да подкрепяш Путин, означава да обичаш културата, свободата на народа. Аз съм русофил, но съм против Путин. Запазете паметта на войниците.“, призова Петър Танев.

„Тук съм от съпричастност. Тук съм срещу агресора и неговото безумие. Тук съм срещу семитизма. Подкрепям украинския народ “, заяви Мариана Мезаяс.

Протестът е срещу руската военна инвазия, и е с призив за помощ от страна на НАТО и ЕС. Демонстрантите настояват за по-голяма подкрепа към украинския народ, справедливост и зачитане на международното право.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати