Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заплахите на Рашков срещу журналисти влязоха в доклад на САЩ

Общество

Заплахите на Рашков срещу журналисти влязоха в доклад на САЩ

Заплахите на Рашков срещу журналисти влязоха в доклад на САЩ - Tribune.bg
Снимка:

Заплахите на Бойко Рашков срещу журналисти попаднаха и в годишния доклад на САЩ за правата на човека, изготвен от Държавния департамент.  

Поводът е негово интервю в БТВ през май миналата година, след което той каза, че ако е собственик на БТВ, ще отстрани водещите Биляна Гавазова и Златимир Йочев. Към днешна дата Гавазова вече не работи в медията.

„През май частната национална телевизия bTV излезе с декларация, в която изрази силна загриженост за медийната среда в страната, защото „служебни лица от всяко правителство нямат проблеми да атакуват публично журналисти... с неоснователни твърдения“.

Това беше в отговор на изявлението на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в ефира на БНР от 17 май относно интервю, което даде по-рано по bTV, че ако е собственик, ще „отстрани” журналистите Биляна Гавазова и Златимир Йовчев, които са го интервюирали", пише в доклада.

Амнести интернешънъл: През 2021 г. властите в България посегнаха на медиите

Рашков даде оценката си на водещите в интервю за БНР след участието си в БТВ. Той обвини водещите, че искат да забранят Конституцията и да ограничат правата на хората по повод назначението на учредителка на партията на Васил Божков „Българско лято“ Елена Павлова Фичерова-Караиванова за началник на политическия му кабинет като служебен вътрешен министър.

„Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът ѝ (говори за водещите Биляна Гавазова и Златимир Йовчев - бел.ред.) водеха предаването, е доходна дейност. Чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха точно какво да ме питат.

„Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото. Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването", каза Рашков в интервю за БНР.

Припомняме, че според доклад на „Амнести интернешънъл“ също отчете, че свободата на медиите се е влошила.

„Свободата на медиите се влоши допълнително, защото журналистите бяха подложени на заплахи и сплашвания. Мигрантите и търсещите убежище се сблъскват с дискриминация. Домашното насилие се увеличи. ЛГБТИ хората бяха мишена на групи, враждебни към правата на малцинствата. Ромите са изправени пред широко разпространена дискриминация. Имало е системно малтретиране на настанените в социалните институции“, посочиха от „Амнести интернешънъл“. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети