Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Резултати от кампанията „Да! За живот!“ – повече хора са готови да станат донори

Общество

Резултати от кампанията „Да! За живот!“ – повече хора са готови да станат донори

Резултати от кампанията Да! За живот! – повече хора са готови да станат донори - Tribune.bg
Снимка:

Бяха разпространени 50 хил. донорски карти, предвижда се издаването на още 35 хил.

Съществено се е увеличил делът на хората, които декларират готовност да станат донори на органи. Това се е случило в рамките на малко над месец - за периода на активната кампания и раздаването на донорските карти „Да! За живот“, показва проучване на „Алфа рисърч“.

От октомври до декември 2019 г. броят на хората, готови да станат донори, се е увеличил от 35% на 51%.  Увеличава се и делът на хората, готови да дадат съгласие за техен близък (от 32% на 46%).

Промяната е особено значима сред запознатите с кампанията - 72,4% от тях декларират съгласие за донорство, срещу 37,1% от незапознатите.

Проучването показва, че две трети от хората, които в една или друга степен са се запознали с кампанията, заявяват, че тя е хвърлила повече светлина върху темата и те самите са научили нови неща за донорството.

„Кампанията е предизвикала повече разговори и дискусии по темата – в приятелските кръгове, но най-вече в семейството (ръст от 12% на 26%). Последното е особено важно, тъй като опитът в редица европейски страни показва, че именно разговорите в семейството и запознаването на най-близките с решението на един човек дали да бъде донор, или не, е ключов фактор за увеличаване на информираното съгласие за донорство“, посочи Боряна Димитрова.

„За този месец и половина, откакто стартира кампанията „Да! За живот!“, бяха разпространени 50 хил. донорски карти. Благодарение на тях, както и на упоритата и последователна работа на партньорите ни от БЧК, медийните ни партньори, на лекарите, трансплантолозите, медицинските координатори, които отделиха от времето си, за да популяризират кампанията, темата за донорството и трансплантацията „влезе“ в много български домове. Целта ни беше да повишим осведомеността на хората за смисъла и значението на донорството и трансплантацията и днес съм щастлива да кажа, че първата успешна крачка беше направена. Благодаря и на популярните лица, които не се поколебаха да ни подкрепят, на всички организации, които през цялото време ни съдействаха, както и на немалкия брой трансплантирани пациенти, които, разказвайки личните си истории, прегърнаха каузата и дадоха всичко от себе си повече хора да я припознаят“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова в рамките на официалното събитие по закриването на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

Министерството е предвидило следващ тираж от 35 хил. карти, част от които ще бъдат предоставени на областните структури на БЧК. Отделно от това желаещите да притежават донорска карта, могат да пишат до министерството – дирекция „Връзки с обществеността“ (София, 1000, пл. „Св. Неделя“ № 5) или да изпрати имейл на donorskakarta@mh.government.bg . Всеки може да заяви до две карти, които ще му бъдат изпратени по пощата.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети